Interaktivni dodatki:






Datum: 19. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Pitje med obrokom - da, ali ne?

Ali spadate med tisto polovico ljudi, ki morajo med obroki narediti požirek tekočine? je to zgolj navada, ali se za tem skriva, kaj več?

Nutricisti so si enotni. Pitje zelo priporočajo 15 do 30 minut pred obrokom, po obroku pa vsaj uro in pol do dve uri naj ne bi nič dodatnega vnašali v želodec. Če se pitju vendarle ne morete izogniti, naredite požirek česa zdravega - na primer: požirek zelenega čaja, svežega sadnega, ali zelenjavnega soka, najboljša pa je običajna voda. Ljudje, ki imajo težave z želodčno kislino, ki jih muči zgaga, pa tudi sladkorni bolniki, naj se pitju izognejo, po drugi strani pa tisti, ki bi radi shujšali, naj popijejo čim več vode, ker bodo s tem dobili občutek sitosti, pojedli pa bodo manj.

Pri čajih, še posebej zelenem čaju, moramo dodati, da zavirajo absorbcijo železa, kar ni dobro za nosečnice, otroke, tudi za vegetarijance. Pomanjkanje železa lahko oslabi krvno sliko. Več si preberite v prispevku Zakaj je pomanjkanje železa tako pomembno.

Izračun potrebne dnevne količine vode

Izračun velja pri minimalni telesni aktivnosti (pol ure sprehoda).
, težek kg, potrebuje na dan 0 litrov vode (to je 0 kozarcev po 2 dcl).
Upoštevajte, da približno 30 % vode (v vašem primeru 0) dobimo s hrano.

Kaj pa kozarec vina in kava?

Priporočamo vam, da si preberete prispevek 10 stvari, ki jih po jedi ne smete početi, med katerimi najdete tudi kavo in sadje, ki ga mnogi radi nadomestijo s sladico. Poleg tega si preberite še o vplivih kave na vaše zdravje (Kakšen vpliv ima kava na vaša jetra). Namreč, ni vseeno kdaj pijete kavo. Če med obroki, je lahko zdravilna, če pa med obrokom, ali takoj za tem, pa ne.

Pri vinu je zgodba še zanimivejša. Zlasti rdeče vino ima veliko hranljivih snovi in deluje bolj kot hrana. Poleg tega pa v kozarcu rdečega najdete tudi veliko kemične spojine resveratrol, ki uničuje bakterije, ki povzročajo akne, poleg tega pa lajša ženske težave v menopavzi. To pomeni, da bo ženskam v srednjih letih kozarec rdečega vina koristil, deklicam v puberteti pa zaradi mnogih drugih razlogov ne.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani