Interaktivni dodatki:


(Moneycrashers.com)



Datum: 26. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali veste, katera je najpogostejša poletna napaka?

Velika in pogosta napaka je poleti piti hladno pijačo. S tem si lahko naredimo več škode, kot koristi.

Piti ledeno hladno pijačo sredi poletja je napaka, ki je celo škodljiva za organizem. Ko je zunaj več kot 30 stopinj Celzija, visoka vlažnost, imate občutek, da težko dihate, potem nikakor ne smete poseči po pijači z ledom. Namesto tega raje popijte kozarec vode "segret" na sobo temperaturo.

Razlogov za to je več.

Hladna voda namreč upočasnjuje hidratacijo organizma, kar lahko povzroči resne težave pri presnovi, pa tudi pri delovanju notranjih organov. Hladna voda tudi povzroči koagulacijo maščob, ki zaradi tega postanejo težje topne in boste morali veliko dlje vztrajati na dieti. Shujševalne podvige vam lahko mrzla voda zmanjša tudi za 30 odstotkov. Pretirano hladna voda zavira prebavo, upočasnjuje prekrvavitev, povečuje neenakomerno zadrževanje vode v telesu, zmanjšuje vpojnost hranljivih snovi tudi za tretjino in več (to pomeni, da morate pojesti toliko količino hrane).

Rešitev je seveda mlačna voda, pa še to nikar med ali po obroku (počakajte vsaj 20 minut, čeprav je veliko bolje, če kozarec vode popijete pred kosilom). Še boljši je mlačni čaj. Z njim se boste odžejali, hkrati pa tudi ohladili. Mlačni čaj bo namreč veliko hitreje sprožil večjo prekrvavitev in s tem tudi pospešil znojenje, kar nas bo ohladilo veliko bolje.

Izračun potrebne dnevne količine vode

Izračun velja pri minimalni telesni aktivnosti (pol ure sprehoda).
, težek kg, potrebuje na dan 0 litrov vode (to je 0 kozarcev po 2 dcl).
Upoštevajte, da približno 30 % vode (v vašem primeru 0) dobimo s hrano.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani