Vem kaj jem - portal o zdravi hrani, dietah, zdravju in lepoti
 | 
NASVET DNEVA: Krompir morate vedno shranjevati z jabolki. Jabolka namreč vsebujejo etilen, ki prepreči nastanek mikrobov.
Živila glede na vsebnost purinov

Purin ali purinske baze so sestavine tkiv v človeškem telesu, v telo pa jih vnašamo tudi z nekaterimi hranili. V našem telesu se presnavljajo tako, da se v določeni fazi razgradijo do sečne kisline in se nato ponovno uporabijo. če je razgradnja purinskih baz večja od njihove ponovne uporabe, se količina sečne kisline v krvi poveča in ta se prične v obliki kristalov nalagati na sklepe ali druga tkiva, kjer povzroča vnetje in bolečino.

Skupine živil Dovoljena živila Pogojno dovoljena živila
(do 75 mg purinov na 100 g)
Prepovedana živila
(nad 75 mg purinov na 100 g)
kruh, žita, žitni izdelki, kaše, krompir bel in koruzni kruh, koruzni in pšenični zdrob, riž, testenine, krompir,kaše (ajdova, prosena ...) ostali kruhi, ovseni kosmiči, otrobi kvas kot samostojno živilo
sadje, oreščki češnje (230 g svežih, ali vloženih češenj na dan za polovico zniža vrednost sečne kisline v serumu), vso sadje, razen marelic, grozja, breskev in rabarvare, orehi, lešniki, mandlji, arašidi, kompoti, džemi, marmelade marelice, grozdje, breskve, rabarabara
zelenjava in gobe artičoke, brokoli, zelje, korenje, zelena, koruza, kumare, jajčevci, koleraba, buče, paradižnik, paprika, repa, stročji fižol, olive, por, koromač, endivija, zelena solata, rdeča pesa, regrat, redkev, kisla repa, kislo zelje (dobro spano, da se spere sol), blitva beluši, gobe, stročnice (tudi soja), špinača, cvetača, ohrovt, brstični ohrovt, čebula leča, fižol, grah
mleko, mlečni izdelki in jajca mleko in mlečni izdelki, siri, jajca (če imate povišano maščobo v krvi je priporočljivo uživati jajca brez rumenjaka, manj mastne jogurte in sire, delno posneto mleko)
meso in ribe piščančje in ovčje meso (če imate povišane maščobe v krvi uživajte le meso brez vidne maščobe), zajec, plava in bela riba (razen rib, ki so na seznamu prepovedanih), raki, lignji govedina in teletina, divjačina, svinjina, šunka, puran, raca, gos, fazan, sardine, sardele, skuše, losos, polenovka, ostriž, školjke, sladkovodne ribe, drobovina, mesni ekstrakti, mesne omake, mesne juhe
živila, ki vsebujejo veliko maščob ali skadkorja, začimbe vse sladice in vse vrste maščob, vendar le občasno, med, vse zabele, vse naravne začimbe in dišavnice sol, še posebej morska sol
pijače voda, mineralna voda, sadni in zelenjavni sokovi kava, čaj, kakav alkoholne pijače, pivo, brezalkoholno pivo


Protinska tabela

1 mg Sečne kisline = 0,42 mg protina
1 mg Protina = 2,4 mg sečne kisline

Živila (100 g)Sečne
kisline (mg)
1.Ajda150
2.Arašidi70
3.Aričoke78
4.Avokado30
5.Banane57
6.Borovnice22
7.Brazilski oreščki22
8.Breskve80
9.Brokoli81
10.Brstični ohrovt60
11.Buče7
12.Bučke20
13.Bučna semena85
14.Cikorija15
15.Cvetača45
16.Čebula15
17.Češnje17
18.Čičerika130
19.Drobnjak67
20.Fižol, beli180
21.Fižol, stročji42
22.Gobe, ostrigarji90
23.Gobe, posušeme488
24.Gobe, šampinjoni60
25.Gozdni sadeži27
26.Grah150
27.Hruške15
28.Inčuni260
29.Jabolka14
30.Jagode21
31.Jajce5
32.Ječmen96
33.Ješprenj100
34.Jogurt, navadni (1,5 %)0
35.Jogurt, navadni (3,5 %)0
36.Kakav v prahu80
37.Kakav v prahu71
38.Kalčki, sojini80
39.Kapre20
40.Kaviar144
41.Kivi19
42.Koleraba30
43.Korenček17
44.Korenje15
45.Koromač16
46.Koruza, iz konzerve50
47.Kosmiči, ovseni100
48.Krap150
49.Kreša28
50.Krompir15
51.Kruh z lanenimi semeni45
52.Kruh, beli40
53.Kruh, mešani45
54.Kruh, pšenični, polnozrnati60
55.Kruh, sladek1230
56.Kumare9
57.Kunec150
58.Kvas, pekarski450
59.Kvas, pivski1810
60.Lanena semena105
61.Leča, semena200
62.Lešniki40
63.Listnati ohrovt30
64.Losos180
65.Lubenice20
66.Makova semena170
67.Maline18
68.Mandlji40
69.Marelice20
70.Margarina, rastlinska0
71.Maslo0
72.Melona25
73.Meso, divjačina, jelen160
74.Meso, divjačina, srna150
75.Meso, gos (prsa)120
76.Meso, goveja pečenka140
77.Meso, goveja prsa110
78.Meso, goveji file150
79.Meso, goveji hrbet130
80.Meso, goveji jezik160
81.Meso, hrenovke89
82.Meso, jetra, goveja360
83.Meso, jetra, piščančja243
84.Meso, jetra, svinjska515
85.Meso, jetra, telečja460
86.Meso, jetra, telečja260
87.Meso, konjsko200
88.Meso, kurje160
89.Meso, ledvice, svinjske255
90.Meso, ledvice, telečje210
91.meso, ovčetina120
92.Meso, piščančje, prsi s kožo175
93.Meso, piščanec, kuhan159
94.Meso, piščanec, pečen115
95.Meso, prekajeno804
96.Meso, puran, zrezek120
97.Meso, raca138
98.Meso, svinjska pečenka115
99.Meso, svinjski file170
100.Meso, svinjski jezik140
101.Meso, svinjski zrezek170
102.Meso, svinjsko pleče160
103.Meso, šunka131
104.Meso, vampi140
105.Meso, zajčje170
106.Mleko (1,5 %)0
107.Mleko (3,5 %)0
108.Mleko, kondenzirano (4 %)0
109.Moka, pirina125
110.Moka, pšenična80
111.Ohrovt40
112.Olje, kalčkovo0
113.Orehi25
114.Paprika, rdeča15
115.Paprika, zelena10
116.Paradižnik10
117.Pomaranče20
118.Por40
119.Posušeno sadje, fige78
120.Prepečenec60
121.Proso85
122.Pšenica90
123.Pšenični hlebčki40
124.Pšenični zdrob80
125.Radič12
126.Raki, jastog118
127.Raki, kozice147
128.Raki, škampi165
129.Rdeča pesa20
130.Redkem15
131.Ribe, losos170
132.Ribe, morska plošča170
133.Ribe, morski list178
134.Ribe, postrv297
135.Ribe, sardele260
136.Ribe, sardine v olju480
137.Ribe, skuša170
138.Ribe, sled, file210
139.Ribe, škarpena130
140.Ribe, tuna257
141.Ribe, tuna v olju290
142.Ribez, rdeči17
143.Ribje palčke110
144.Riž, nepoliran100
145.Riž, poliran70
146.70
147.Rženi kruh66
148.Rženi polnozrnati kruh50
149.Sezamova semena80
150.Sir, ementaler10
151.Sir, gauda16
152.Sir, ovčji30
153.Sir, parmezan10
154.Skuta8
155.Skuta, posneta0
156.Slane palčke100
157.Slaniki190
158.Slive24
159.Slive, posušene84
160.Soja v zrnju220
161.Sojina omaka60
162.Sojini kalčki15
163.Sojino meso20
164.Solata, endivija17
165.Solata, motovilec38
166.Solata, zelena13
167.Sončnična semena160
168.Srce, telečje180
169.Šparglji25
170.Špinača50
171.Tofu70
172.Trska180
173.Zdrob, pirin125
174.Zeje, belo22
175.Zelena30
176.Zelje20
177.Zelje, kislo20
178.Zelje, kitajsko25
179.Zelje, rdeče32
180.Želatina15
181.Žemlja40

Nazadnje dopolnjeno: 12. marec 2015





Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
O portalu   |   Google +   |   Facebook   |   Twitter
Vem kaj jem - na vrh strani