Interaktivni dodatki:


(Citrr.com)



Datum: 11. APR 22 - DOBRO JE VEDETI

Jejte hladen krompir in zelene banane

Gotovo se vam je kdaj krompir razkuhal, ali pa ste jedli surove špagete? To ni nič slabega ...

Hladen krompir
V krompirju je veliko škroba, ki pa začne razpadati, če je krompir prekuhan. Bolj kuhan je krompir, manj ima škroba. Poleg tega se prekuhan škrob - ko se ohladi - spremeni v obliko, ki je praktično nerazgradljiva in zato neposredno konča v debelem črevesu. Zato tak krompir manj redi, poleg tega pa skrbi za regulacijo delovanja črevesja.

(Wikimedia.org)

Zelene banane
Škrob v bananah se med zorenjem spreminja v sladkor, zato ima nezrela banana manj sladkorja, kot zrela. Ima pa nezrela banana več škroba, ki je težko razgradljiv, zato je glikemični indeks zelenih banan nižji. Zapomnite si: več škroba pride do debelega črevesja, manj energije dobimo v telo.

Čaj
Vse vrste čajev vsebujejo polifenole in antioksidante, ki krepijo srce in ožilje, vendar le, če čaj namakamo v vroči (ne vreli!) vodi več kot minuto in manj, kot 4 minute. Vse kar je več, ali manj, uniči dobre sestavine.

Solatno olje
Pri solatnem olju nikar ne skoparite, še posebej, če uporabljate domače oljčno olje v kombinaciji z avokadom. Olje in avokado sta naravna zaklada mononasičenih maščob, ki jih telo potrebuje za izgradnjo celic in boljše delovanje vseh organov. In še nasvet: vitaminsko in energijsko najboljša je solata iz paradižnika, korenja in zelene solate.

(Femside.com)

Testenine
Razkuhane testenine imajo občutno več škroba, kot nerazkuhane (al dente). Škrob se pri al dente kuhanih testeninah počasneje spreminja v sladkor in zato takšne testenine tudi manj redijo. Vendar ne pozabite, da imajo prekuhane testenine prav nasproten učinek.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
zdravje
 
špageti
 
čaj
 
solata
 
hrana
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani