Interaktivni dodatki:






Datum: 5. MAJ 14 - POJMOVNIK

Aspartam

Najdemo ga v 6000 živilih, težko se mu ognemu, stroka pa že dolgo ve, da gre za najnevarnejši strup sodobnega sveta

Aspartam je sladilo, ki ga najdemo v skoraj vseh žvečilnih, bonbonih, pijačah, mlečnih izdelkih, v pripravljeni hrani ... Skriva se tudi za imenom E951, EU pa dovoljuje 40 mg aspartama na kilogram telesne teže.

Kako brezpredmeten je evropski predpis nas poduči kemija. V kislem okolju aspartam hidrolizira do metanola, ki je močno strupen in že 30 ml lahko ubije človeka, ali pa ga trajno oslepi.

Aleš Babič, nutricist, ki je podrobno proučeval vpliv aspartama na človeka, je nedavno dejal: "Najbrž niste pričakovali, da je vaš jutranji jogurt lahko vaš največji sovražnik. Ali pa, da kilam prijazna dietna pijača le ni tako prijazna do vas. Razvpita industrija namreč že lep čas prikriva zaskrbljujoče rezultate raziskav vpliva aspartama na naše zdravje. Le-ta namreč vsebuje 10 % metanola, ki je lahko smrten že v dozi dveh čajnih žličk."

Aspartam izrecno prepovedujejo nosečnicam, ker dokazano škoduje plodu. Aspartam odsvetujejo tudi diabetikom, bolnikom z alzheimerjevo boleznijo, multiplo sklerozo. Aspartam močno spodbuja rast tumorjev, zlasti možganskih.

Žal se pa zgodba o smrtonosnem sladilu ne konča samo pri opozorilih. Patent za škodljivo sladilo ima namreč ameriško podjetje Monsanto, ki pa mu pravice kmalu potečejo. Zaradi tega lahko pričakujemo eksplozijo izdelkov narejenih s tem umetnim sladilom. Monsantovi odvetniki že vrsto let lobirajo, da aspartama sploh ne bi bilo potrebno navajati na deklaracijah. Njihov argument je, da je aspartam že tako razširjen, da se mu ni mogoče ogniti.

Za konec pa nič kaj prijazna tolažba. Monsanto ima že pripravljeno novo, desetkrat močnejše in zato cenejše sladilo neotame, ki je še bolj nevarno.

Obeta se nam kratko, a sladko življenje.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
sladilo
 
Aleš Babič
 
E951
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani