Interaktivni dodatki:






Datum: 13. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj veste o alternativah mleku?

Polovica Zemljanov ima težave s prebavljanjem mleka. Še dobro, da obstaja več vrst mleka. Koliko vrst mleka pa sploh poznate?

Statistika kaže, da otroci pojedo in popijejo trikrat več mleka in mlečnih izdelkov, kot odrasli. Seveda govorimo o kravjem mleku za katerega velja, da se je človek nanj prilagodil. No, ne ravno vsi. Tisti, ki so alergični na laktozo, se kravjemu mleku ogibajo, mnogim kravje mleko povzroča kislino v želodcu, zato je dobro, da poznamo še druge vrste mleka.

Kravje mleko
Kozarec mleka vsebuje 30 % dnevne količine kalcija. Zapomnite si to, če imate osteoporozo, in zapomnite si to, če imate kalcijeve obloge na sklepih. Kozarec nemastnega mleka ima 334 J (80 kalorij), polnomastno pa 628 J (150 kalorij). Kravje mleko vsebuje celo vrsto vitaminov, a najbolj izstopata vitamin D (25 % dnevne vrednosti) in vitamin B12 (18 % dnevne vrednosti).

Kozje mleko
Kozje mleko se redko najde na naših mizah, še bolj redek pa je kozji sir. Kozji sir ima sladkoben okus in izrazit vonj, ki nekaterim celo smrdi. Poleg tega kozje mleko vsebuje več kalcija, kot kravje, ima več maščobnih kislin, ki jih naše telo potrebuje pri razgradnji proteinov, vsebuje pa še več laktoze. Skodelica kozjega mleka vsebuje 707 J (169 kalorij).


Sojino mleko
Najpogostejša zamenjava za kravje je sojino mleko. Stroki soje se namreč tako dolgo mešajo z vodo, da na koncu dobimo belo tekočino, ki ji pogosto dodajajo okus vanilije in čokolade. Sojino mleko se odlično poda h kavi, je bogat izvor proteinov in zmanjšuje nevarnost za nastanek srčnih bolezni. Prav tako to mleko ni bogato s kalcijem, zato izberite obogateno mleko (pogosto mu dodajajo tudi vitamin D). Od vitaminov velja omeniti B2 (20 % dnevne vrednosti) in vitamin A (10 % dnevne vrednosti).

Mandljevo mleko
Če sveže, še ne povsem zrele mandlje namakate v vodi, jih zmiksate in precedite, dobite mandljevo mleko, ki ga poznamo tudi obogatenega s čokolado in vanilijo. Skodelica mandljevega mleka ima samo 251 J (60 kalorij) in je izredno bogato z vitaminom E ( 50 % dnevne vrednosti). Mnogi ga pijejo kot nadomestek za kravje mleko, je pa lahko nevarno za vse, ki ste občutljivi na oreščke. Nikakor pa ne smemo spregledati vitamina A (20 % priporočene dnevne vrednosti) in vitamina D (25 % dnevne vrednosti).

Riževo mleko
Mnogi, ki želijo shujšati, zamenjajo kravje mleko z riževim, vendar je dobro vedeti, da ima kozarec riževega mleka 502 J (120 kalorij), kar ni malo. Poleg tega je precej skromno glede vitaminov (omembe vreden je le vitamin C, ki ga je 2 % priporočene dnevne količine), ima pa dvakrat več ogljikovih hidratov kot kravje mleko.


Kokosovo mleko
Kokosovo mleko je prijetnega, bogatega, kremastega in sladkobnega okusa. Lahko ga jeste s kosmiči, še boljši pa je s smoothiji (sadne in zelenjavne). Skodelica kokosovega mleka ima zajetnih 1.955 J (467 kalorij), 26 % dnevne količine magnezija, 22 % fosforja, 25 % bakra in 87 % mangana.

Konopljino mleko
Če bi morali izbirati alternativo za kravje mleko, bi to bilo konopljino mleko, ki ima več kalcija in fosforja, kot kravje mleko. Konopljino mleko je bogato s proteini, zasičenimi maščobami, z veliko vlakninami in omega 3 maščobami. Je pa res, da ima to mleko močan okus, ki mnogim ni všeč. Konopljino mleko ima 20 % priporočene dnevne vrednosti železa.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
zdravje
 
mleko
 
vitamini
 
kalorije
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani