Interaktivni dodatki:






Datum: 23. JUN 23 - ZANIMIVOSTI

5 čudežih uporab jajčnih lupin

Nikar ne mečite proč jajčnih lupin. Z njimi lahko delate čudeže. Še posebej, če imate domača jajca, katerih lupine so bogatejše z minerali.

1. Voda za zalivanje
Jajčna lupina je izredno hitro razgradljiva. Zlasti lupine domačih jajc. So bogate s kalcijem, minerali in drugimi hranljivimi snovmi, ki jih bodo vesele predvsem vaše rastline na vrtu, ali balkonu. Jajčne lupine enostavno dajte v vodo, pustite stati en dan in potem z njo zalivajte rože. Kljub silnemu napredku znanosti je to še vedno najboljše gnojilo.

2. Odganjalec škodljivcev
Ko se vam nabere dovolj lupin, jih zdrobite na majhne koščke (vendar ne premajhne), ter jih posipajte okoli vrta tam, kamor ne želite, da gredo polži, gosenice in drugi škodljivci. Vonj jajc ne marajo tudi jeleni in srne, pa se lahko znebite tudi njih. Za polže pa je zdrobljena jajčna lupina enako, kot bi ljudje hodili po steklovini.


3. Valilnica in sadilnica
V polovičko jajčne lupine dajte ščepec čiste zemlje za sajenje, vanjo dajte seme, odločite na svetlo mesto in počakajte. Na tak način lahko sadite najrazličnejšo zelenjavo že nekaj mesecev preden se začne sezona na vrtu. ko se vreme izboljša, mini sadiko v jajčni lupini samo prestavite v pravo gredo ...

4. Čistilo
Ali ste vedeli, da so v vodo namočene jajčne lupine nekoč uporabljali za pranje posode? Tudi današnja čistila, če jim dodamo jajčne lupine, so učinkovitejše predvsem pri čiščenju najbolj trdovratnih madežev, še posebej vodnega kamna.


5. Proti zaraščenim nohtom
Pozorni bodite na super tanko membrano, ki ostane na jajčni lupini. Ta nežna plast je bogata s kalcijem in je zelo učinkovita pri vrezninah, še bolj pa pri težavah z nohti (vraščeni nohti). Poskusite to membrano pazljivo prenesti na obolelo mesto, pa vam bo bolje že po nekaj urah.



5 čudežih uporab jajčnih lupin
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
jajca
 
hrana
 
čistilo
 
zdravilo
 
gnojilo
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani