Interaktivni dodatki:






Datum: 31. MAJ 23 - ZANIMIVOSTI

Ali spite na pravi strani postelje?

Že stari Rimljani so verjeli, da vstajanje z levo nogo prinaša nesrečo, torej je edina prava stran postelje desna. Pa je res?

Tudi če niste vraževerni, kar nekaj dejavnikov vpliva na vaš spanec. In če ne spite dobro, potem imate lahko pokvarjen cel dan. Poleg tega pa je s spancem povezana še ena stvar na katero morate biti zelo pozorni - prebujanje.

Uradno velja, da k boljšemu spancu pomaga melatonin, ki ga izloča hormon češarika (epifiza). Melatonin ureja vzorce spanja pri ljudeh in tudi živalih. Hrana za dober spanec je tako oves, riž, koruza, paradižnik, slive, še najbolj pa banane.

Kljub vsemu pa lahko naredite nekaj enostavnih stvari, za izboljšanje spanca.


  • Iz spalnice umaknite vse stvari s transformatorjem. Ob sebi ne imejte nikakršnih računalnikov, televizorjev, električnih budilk. Čeprav se zdi neverjetno, a ponoči, ko je okrog vas tišina, marsikdo sliši brlenje drobnih lučk, še posebej moteč pa je lahko ventilator v prenosniku, ki se občasno prižiga.

  • Poskrbite, da iz spalnice ne boste videli lune. Če zastrnete žaluzije in se lunin sij vidi skozi špranje, niste nič naredili. Luni se na vsak način poskusite ogniti.

  • Kozarec vode pred in med spanjem ne škodi. Voda v našem telesu pomaga vzdrževati temperaturo. 22 % vode se nahaja v naših kosteh, kozarec vode pa blagodejno vpliva na delovanje sklepov. Poleg tega voda pomaga spreminjati hrano v energijo.

  • Enako, kot spanec, je pomembno tudi prebujanje. Nekateri zjutraj težko vstanejo, kar je lahko posledica preutrujenosti, lahko pa tudi znak depresije. 73 % bolnikov, preden so oboleli za Parkinsonovo bolezen, je povedalo, da so se zbujali prej, kot običajno. Motnje pri prebujanju so lahko znaki večjih in resnejših bolezni. Sicer pa jutranje prebujanje naj bo čim bolj nežno in prijetno, predvsem pa vsak dan enako. Rutina je pri prebujanju najboljša. So pa v knjigi Parents survival manual zapisali zanimiv nasvet, kako prebuditi otroke. Pravijo, da je najučinkovitejša metoda ta, da v otroško sobo spustite mačka.


Za konec pa objavljamo še približno količino spanja, ki jo človek potrebuje z leti. Lestvica je približna zato, ker vse, kar je 2 uri manj, ali 2 uri več od srednjih vrednosti, velja za normalno.

StarostPotreba po spanju
do 3 mesece23 ur
6 mesecev22,5 ur
12 mesecev20 ur
24 mesecev17,5 ur
34 mesecev16,5 ur
4 leta15 ur
5 let14 ur
7 let12,5 ur
9 let11,5 ur
12 let11 ur
15 let10,5 ur
17 let10 ur
20 let8 ur
45 let7 ur
55 let6,5 ur
nad 55 let5,5 ur



Ali spite na pravi strani postelje?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
spanje
 
prebujanje
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani