Interaktivni dodatki:






Datum: 8. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

5 mitov o hitri hrani, ki ne držijo

Veliko urbanih mitov o hitri prehrani ne drži, a se jih večina ne zaveda ...

1. Hitra hrana je manj zdrava od tiste v običajnih restavracijah
To nikakor ne drži. Še več! Ker so restavracije s hitro hrano pogosto bolj na očeh inšpektorjev, jim poreklo hrane ne gre očitati. Poleg tega veljajo v restavracijah, ki so del prehranskih verig globalnih korporacij, visoki higienski in kvalitetni standardi, kar je pri manjših restavracijah postavljeno pod vprašaj. Kvaliteta v restavracijah z običajno hrano preveč niha, da bi lahko hitro hrano postavili v slabši položaj. Problem hitre hrane niso restavracije, pač pa kaj in način, kako jeste.

2. V hamburgerjih in sendvičih je samo tretjina mesa
Tudi to ne drži, ker so raziskave pokazale, da je mesa še manj. Veliko podjetij reklamira, da imajo njihovi hamburgerji 35 % mesa, v resnici pa ga je samo 12 % in še to je večinoma razreda D. Razliko do reklamirane tretjine predstavlja sojina mesna kaša in dodatki, ki jim ne moremo določiti izvora. Veste, kaj pa je v te zgodbi največja ironija? Idealen hamburger ne pomeni več mesa, pač pa več zelenjave, omak in kvalitetnejših lepinj.

3. Solate so zdrave
Solate že, ne pa polivke, kis, olje, začimbe. Poleg tega trendovske solate niso samo iz zelenjave, pač pa vsebujejo testenine, koščke mesa, morske sadeže, kruhove kocke, sezamova semena ... Če vse to prelijete s smetanovo omako, to ni več solata, pač pa eksplozija sladkorja, soli, maščob sumljivega izvora in zelo škodljivega natrija. Zato, če se nečemu reče solata, to še ne pomeni, da je zdravo.


4. Hitra hrana je poceni
Če temu verjamete, potem že dolgo niste jedli "fast food". Pred časom so pri ameriškem časniku New York Times naredili zanimiv eksperiment. Štiri članska družina v restavraciji s hitro prehrano porabi približno 7 dolarjev za obrok, kar za celo družino pomeni strošek 28 dolarjev. S pol manj denarja bi lahko doma naredili celo pojedino.

5. Temnejša kava je močnejša
Kvaliteta kave se sicer meri po barvi, a svetlejša je, boljša in močnejša je. Kava namreč z vsakim praženjem potemni in večkrat je pražena, bolj temna je in manj kofeina je v njej. V zadnjem času je popularna celo zelena kava, zato naj barva ne bo kriterij za kvaliteto.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
fast food
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani