Interaktivni dodatki:






Datum: 18. APR 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

5 nasvetov, zakaj je dobro jesti gobe

Malo je takih jedi, ki so lahko predjed, ali glavna jed, in malo je takih živil, ki bi našemu telesu tako vsestransko koristili, kot prav gobe. Jih imate dovolj pogosto na jedilniku?

1. Gobe ohranjajo telesno težo
Gobe imajo malo energije, so razmeroma neškodljive in so odličen nadomestek za meso, z njimi pa je mogoče narediti predjed, kot tudi glavno jed. Gobe se v našem želodcu hitro spremenijo v energijo, pomagajo pa pri delovanju metabolizma. Med vsemi gobami so za hujšanje najbolj primerni beli šampinjoni.

2. Gobe krepijo imunski sistem
Gobe so na svetu veliko dlje, kot ljudje, zato so razvile posebne mehanizme za boj proti vsem vrstam škodljivcev. Če nekaj takega vnesete v telo, bo tudi vaš imunski sistem postal odpornejši. Zlasti so gobe priporočljive pri prehladu, gripi, zelo pomagajo pri premagovanju črevesnih bakterij, blagodejno vplivajo na živčni sistem, mnogi pa obe umeščajo tudi med super živila, kar pa je samo deloma res. Na svetu je namreč več tisoč vrst gob, peščica jih je strupenih, večina je pogojno užitnih, samo nekaj pa jih ima res izrazite zdravilne lastnosti (žal nobena od teh vrst ne raste v naših krajih).

3. Vitamina B in D
Vitamin B pomirja, izboljšuje razpoloženje, odpravlja depresijo ... Gobe imajo veliko vitamina B. Vitamin D je vitamin, ki nastaja s sončno svetlobo (dnevno dozo vitamina D dobimo, če imamo glavo vsaj 20 minut na soncu - brez kape, klobuka in podobnih pokrival), izredno veliko pa g je tudi v gobah. Zlasti je kombinacija vitaminov D in B primerna za ženske in ženske bolezni.


4. Diabetes in inzulin
Sladkorna bolezen je trenutno najbolj razširjena bolezen na svetu, katere problem pa je, da tri-četrtine ljudi sploh še ne ve, da jo ima. Način prehrane v zadnjih nekaj desetletjih je človeštvu vrgel prebavo iz tečajev. Tako velike globalne kataklizme svet še ni doživel. Ker gobe nimajo holesterola, lahko zelo pomagajo pri preprečevanju bolezni srca, ob tem pa še uravnavajo sladkor v krvi. Pri ljudeh s tovrstnimi težavami je priporočljivo, da jedo gobe večkrat na dan.

5. Gobe spodbujajo obnovo kože in las
Biotin, niacin, baker in riboflavin so v gobah bogato zastopane sestavine, ki pomagajo pri regeneraciji kože in spodbujajo rast las. To velja samo za sveže gobe (posušene vsega tega nimajo), ob tem pa spomnimo, da imajo gobe največ antioksidantov samo, če so kuhane.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
zdravje
 
gobe
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani