Interaktivni dodatki:






Datum: 27. MAJ 23 - ZANIMIVOSTI

Kako hranljiva so jajca?

Če ima jajce dovolj hranljivih snovi, da se iz njega izleže piščanček, potem lahko del tega koristi tudi človeku

Povprečno jajce vsebue 322 J (77 kalorij), 6 g beljakovin in 5 g zdravih maščob. Poleg tega je v enem jajcu 6 % dnevne priporočene količine vitamina A, 7 % vitamina B5, 9 % B12, 15 % V2, 9 % fosforja, 22 % selena, v malo manjših odmerkih pa najdemo še vitamine D, E, K, B6, kalcij, cink ...

Čeprav se nam zdi, da o jajcih vemo vse, pa je to daleč od resnice. Dognanja se tako hitro spreminjajo, da običajni ljudje komaj sledimo najnovejšim odkritjem. Tako so denimo pred 30 leti nutricisti odkrili, da ima eno jajce kar 212 mg holesterola, kar je več kot polovica dnevne vrednosti (priporočeno je največ 300 mg). Vendar danes vemo, da obstaja več vrst holesterola in jajca imajo takega, ki pri 70 % ljudi sploh ne dvigne nivo holesterola v krvi.

Poleg tega se velja spomniti še na eno raziskavo med srednješolci v ZDA, kjer so ugotovili, da kar 90 % mladih na dan ne poje niti približno toliko hranljivih snovi, kot jih je v enem jajcu! Najhuje pa je, da jih prav toliko razmišlja, da so jajca v prahu zadovoljiv nadomestek za sveža jajca.

In še na en preizkus moramo spomniti, ki ga je opravila dr. Susanna Holt iz Sydneya, ko je leta 2005 želela narediti sitostni indeks, pa ji ni povsem uspelo. Je pa ugotovila, da se ženske, ki pojedo 3 jajca na dan, manj redijo in so čez dan manj lačne. Povedano drugače: jajce (ali dve) za zajtrk je najboljša shujševalna dieta.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
jajca
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani