Interaktivni dodatki:






Datum: 27. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako veste, kdaj jesti več maščob?

Človeško telo najprej porablja ogljikove hidrate, potem beljakovine in šele na koncu maščobe. Kaj pa, ko tudi teh zmanjka?

Mnogi mislijo, da bodo s stradanjem, ali strogimi dietami shujšali, kar sploh ni res, ker ima metabolizem svojo logiko prehranjevanja. Če telesa ne prepričate, da ima kadarkoli na voljo dovolj hrane, tudi hujšali ne boste. V primerih stradanja bo telo še bolj varčno z maščobami in vam bo pošiljalo vse mogoče signale, da rezervnih maščob (to so tiste maščobe, ki bi se jih vi najraje znebili) ne bo načelo, ker lahko pridejo še hujši časi.

Tako se znajdete v začaranem krogu, ko je ni diete na svetu, ki bi prepričala telo v nasprotno. Zato je zelo pomembno, da poznate simptome, ki vam govore, da vam primanjkuje maščob.

Ves čas ste lačni
Lakota je lahko posledica preveč ogljikovih hidratov in premalo maščob. Dejstvo namreč je, da se ogljikovi hidrati v želodcu predelajo v pol ure in zato njihov energijski vpliv hitro poide, maščobe pa dajejo telesu energijo saj 4 ure. če ste torej ves čas lačni, kljub normalni prehrani, je čas, da si privoščite kak polnomasten jogurt, ali sir.

Psihično ste utrujeni
Eden od ukrepov varčevanja je, da telo upočasni delovanje možganov, ki sicer porabijo 70 % vse energije. Zaradi tega boste čutili psihično utrujenost, razdražljivost, težko se boste skoncentrirali ... Običajno vam v takem primeru primanjkuje omega-3 maščobnih kislin, zato jejte čim več rib, špinače ... to vas ne bo poredilo, le bolje se boste počutili.

Suha koža in mozolji
Eden najbolj očitnih znakov, da vam primanjkuje maščob, je suha koža. Sebum je vrsta maščobe, ki naredi na koži tanek zaščitni sloj in skrbi, da je koža ves čas primerno navlažena. Težave z izločanjem sebuma najbolje poznajo najstniki, ko se jim zaradi zamašenih kapilarnih žlez lojnic naredijo adolescentni mozolji, akne. Zato bodite pozorni tudi na svojo kožo. Več mozoljev ni dober znak.

Ves čas vas zebe
Maščobe v telesu skrbijo tudi za to, da imate stalno in stabilno telesno temperaturo. Premalo maščob in tudi, če so maščobe del izrednega telesnega varčevalnega ukrepa, se odraža tako, da vas bo zeblo takrat, ko bo vsem drugim okoli vas toplo.

Bolečine po celem telesu
Ko telo izkoristi vse zgoraj naštete signale in morda še kakšnega, sledi zadnji, skrajni. Čutili boste bolečino v sklepih, bolečine v mišicah, glavobole ... Pomanjkanje maščob namreč pomeni tudi pomanjkanje sklepnega maziva, zato lahko pride do resnih poškodb.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
maščobe
 
omega-3
 
sebum
 
ribe
 
špinača
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani