Interaktivni dodatki:






Datum: 24. SEP 21 - ZDRAVJE, LEPOTA

Znate shraniti in uporabiti hrano, ki vam ostaja?

Nekaj praktičnih nasvetov za shranjevanje živil - Natrpan hladilnik ne bo dovolj ohladil živila, pojavljal se bo kondenz, dobili boste še več pokvarjene hrane ...

Vsakomur kdaj ostane kak kos hrane, ki bi si ga rad shranil za kasneje, morda celo naslednji dan. Zapomnite si, da postana hrana ni več tako hranljiva, če je ne hranite pravilno, pa je lahko celo nevarna. Še bolj nevarno pa je, če nanjo pozabite in se spomnite, ko začne smrdeti ves hladilnik. Pri tem morate paziti, da v hladilnik ne dajete tople hrane, ker ta povzroča kondenz in še dodatno pospešuje nastanek plesni.

Mleko
Če temperaturo v hladilniku nastavite tik pod 5 stopinj Celzija, bodo mleko, jogurti, siri in ostali mlečni izdelki za 25 % dlje ostali sveži. Pri tako nizki temperaturi se razvoj bakterij namreč upočasni, poraba elektrike pa se komaj opazno poveča. Sicer pa odprte mlečne izdelke ne imejte v hladilniku več kot 2 do 3 dni.

Siri
Sire je najbolje shranjevati v stekleni posodi (če nimate take s stekleno pokrovko, uporabite narobe obrnjeno običajno stekleno skledo). Poleg tega sire vedno zavijte v laneno, ali bombažno krpo. Če pa bi se radi izognili plesni, pa poleg v posodo dajte še kocko sladkorja.

Čebula in česen
Čebule in česna ter ostalih začimb nikdar ne shranjujte v hladilniku. Namesto tega žrtvujte stare najlonke. Čebulo in česen dajte vanje in jih obesite v temnem, hladnem, suhem prostoru.

Jagodičevje
Tudi jagodičevje lahko plesni v hladilniku. Najprej odstranite plesnive plodove, nato pa preostale za 30 sekund potopite v toplo vodo. S tem boste uničili vse spore plesni, ki so začele nastajati še na preostalih plodovih.

Juhe in enolončnice
Če shranite juho, ali enolončnico v hladilnik, jo lahko imate največ 3 do 4 dni (odvisno od sestavin - problematični so zlasti krompir in koščki mesa, hrenovk). Omenjene jedi pa lahko zamrznete, v tem primeru pa bodo vzdržale največ 3 mesece.

Hrenovke
Ste vedeli, da lahko hrenovke tudi zamrznete, vendar ne smejo biti v zamrzovalniku več kot 2 meseca. Če ste jih že enkrat skuhali oziroma pogreli, jih raje ne zamrzujte, v hladilniku pa tudi naj ne čakajo več kot 2 dni. V hrenovkah je namreč manj mesa, kot si mislite.

Jedi iz testa
Pecivo iz listnatega testa, razne pite, zavitki, tudi torte lahko ostanejo v hladilniku precej časa, vendar je smetana in sadna obloga običajno tista, ki omejuje rok uporabe. Če imate pecivo brez sadja in smetane, ga lahko hranite tudi do 3 mesce, drugače pa podobno kot mlečne izdelke: 2 do 3 dni.

Morski sadeži
Morski sadeži so lahko v hladilniku največ dan, ali dva, pri tem pa morate upoštevati, da so nekaj časa bili na hladnem tudi v trgovini. Vse to se sešteva, zato so rakci, školjke in lignji zelo občutljivi glede shranjevanja v hladilniku. Pri teh živilih se temu raje izognite.

Dimljene ribe
V zadnjem času je tudi pri nas vse bolj priljubljen dimljen losos. Brez skrbi ste lahko dva tedna, v zamrzovalniku pa 2 meseca.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
hladilnik
 
mleko
 
sir
 
meso
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani