Interaktivni dodatki:


Kristin Kirkpatrick (v sredini) je pogosto gostja ameriških televizijskih oddaj o prehrani. Je tudi svetovalka Dr. Oz, vodi trenutno najbolj razvpit projekt v ZDA  Wellness nutrition, sicer pa je magistrirala prav iz proučevanja prehranskih navad lju ...
Kristin Kirkpatrick (v sredini) je pogosto gostja ameriških televizijskih oddaj o prehrani. Je tudi svetovalka Dr. Oz, vodi trenutno najbolj razvpit projekt v ZDA Wellness nutrition, sicer pa je magistrirala prav iz proučevanja prehranskih navad lju ...



Datum: 29. SEP 16 - DOBRO JE VEDETI

Hrana brez smisla

Kateri hrani se je dobro izogibati, kot svetuje Kristin Kirkpatrick, trenutno najbolj slavna dietetičarka na svetu

1. Hrana brez maščob in hrana z malo maščobami
Kaj ostane hrani, ki jih odvzamejo maščobe? Praviloma je brez okusa, nehranljiva, celo barvo in obliko dobi brezoblično ... Kirkpatrickova navaja primer kikirikijevea masla, ki mu odvzamejo maščobo. S tem v resnici zmanjšajo količino kikirikija, ki ga zamenjajo s sladkorjem. Že res, da ima 1 gram mašobe 37 J (9 kalorij), 1 gram sladkorja pa 16 J (4 kalorij) in je živilo na videz manj kalorično, vendar pa živila z veliko sladkorja povzročajo inzulinsko odvisnost, sladkorno, staranje kože in kopico prebavnih težav. Poleg tega se sladkor hitreje spremeni v energijo in ste zaradi tega bolj lačni, čeprav nas prehranska industrija uči, da z manj energije hujšamo. to bi držalo, če bi teh kalorijam res bilo manj (preberite prispevek o načinu prehranjevanja z več mašobami in manj ogljikovimi hidrati: LCHF za začetnike).

2. Meso in mesni izdelki živali, ki so se nezdravo prehranjevale
Kirkpatrickova pravi, da že več let ne je rdečega mesa in proizvodov iz njega. Iz jedilnika je črtala tudi perutnino. Namesto tega je več rib, jajc in določene mlečne izdelke. Kirkpatrickova se sklicuje na raziskavo, ki je bila narejena leta 2010 in so primerjali kvalitetno mesa živali, ki so bile hranjene s koruzo, ali travo. Pokazalo se je, da ima meso živali, ki so pretežno jedle travo, več omega-3 maščobnih kislin, meso živali, ki so jedle koruzo, pa več vitamina A in E. Poleg tega so pri živalih s koruzo našli občutno več sledi antibiotikov, ker so te živali morali tudi pogosteje zdraviti. Zato Kirkpatrickova svetuje, da za začetek nehajte kupovati izdelke, ki nimajo na deklaracijah napisano s čim so bile hranjene živali.

3. Zamrznjen jogurt
Pri tem so mišljene vse jedi, zlasti pa sladice, ki jih dobimo v zamrzovalnikih. S podhladitvijo namreč uničimo vse živorodne substance in je tako, kot bi jedli mrtvo hrano. Zato raje, kot zamrznjen sladoled, jejte svežega, doma narejenega. Raje kot zamrznjen krompir, jejte svežega. Sveže je vsekakor bolje, kot zamrznjeno.

In še na nekaj opozarja Kirkpatrickova: leta 2006 so poklicali skupino nutricistov in jim postregli sladoled v različno velikih skodelicah, pa tudi žličke so bile različno velike. Tisti, ki so jedli iz večjih skodelic, so pojedli 31 % več, tisti, ki so jedli z večjimi žlicami 14 % več, tisti, ki pa so imeli oboje večje od običajnega, pa so pojedli 52 % več.

Torej: majhne porcije in majhne žličke, pa ne boste imeli težav s preveč energije.

4. Hrana, ki je samo na videz bogata z vitamini, minerali, vlakninami
Hrana z več vlakninami je dobra za prebavo, za nižanje nivoja holesterola v krvi, celo hujšanje je enostavneje s tako hrano, poleg tega pa boste tudi dlje časa siti. Največ vlaknin imajo zelenjava, sadje, žitarice ... Problem nastane, ko proizvajalci v svoje proizvode umetno dodajo vlaknine, ker to niso tiste vlaknine, ki bi vašemu telesu koristile. Zato se izogibajte tudi produktom, ki so obogateni s čimerkoli: od vitaminov do mineralov in vlaknin.

5. Dodatki h kavi
Kava zelo blagodejno deluje na presnovo in zelo koristi pri preprečevanju bolezni srca, zmanjšuje nevarnost možganske kapi, uravnava sladkor v krvi, ščiti pred infekcijami ... Ker kavo veliko ljudi pije na tešče, so njeni zdravilni, ali pa škodljivi učinki toliko večji. Problem kave je v visokomastnem mleku, sladilih, sirupih, piškotkih in vsemu ostalemu, kar sodi h kavi. Kava brez dodatkov je zelo zdrava, kava z dodatki pa zelo škodljiva.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
mleko
 
kava
 
meso
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani