Interaktivni dodatki:


(Diabetesmine.com)



Datum: 18. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Vedno je nekdo drug kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor

Vse, kar so nas 30 let učili, ne velja več. Maščobe niso nevarne, nevaren je sladkor. Bo čez 30 let še vedno tako?

Dejstvo je, da pojemo preveč, veliko preveč sladkorja. In dejstvo je, da je današnja hrana, zaradi pehanja za vse večjimi dobički, postala prazna, pusta in celo strupena. Kaj pa mislite, da dobite, ko mleku poberete maščobe? Če verjamete, da so "lahki jogurti" in "lahki namazi" bolj zdravi od polnomastnih, potem verjamete tudi v Božička in Dedka mraza. Lahke izdelke so si proizvajalci izmislili, da lahko iz ene surovine naredijo dva produkta.

Tako, kot se je zgodilo z maščobami, se sedaj dogaja tudi s sladkorjem. Znanstveniki, strokovnjaki in kvazi-poznavalci so si enotni: sladkor povzroča srčno-žilne bolezni, sladkorno, redi ... Ker prehranska industrija ne sedi križem rok, tudi sladkor ni več samo eden, pač pa poznamo že celo vrsto sladkih alternativ.

Alkoholni sladkor
Alkoholni sladkor v resnici ni sladkor in tudi ne alkohol, so le ogljikovi hidrati, ki imajo podobno kemijsko strukturo, kot alkohol. največ tega sladkorja je v sadju, zato takemu sladkorju pravijo tudi zdrav sladkor. Izdelki, ki običajno nosijo oznako, da ne vsebujejo sladkorja, so večinoma sladkani prav z alkoholnim sladkorjem, ki ima celo 50-krat manj energije od običajnega sladkorja. Zanimivo je tudi, da tak sladkor ne povzroča kariesa in celo pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi.

Ksilitol - E 967
Alkoholni sladkor v borovnicah, gobah in ovsu se imenuje ksilitol. Pridobivajo ga tudi iz koruznih stebel. Ima 2,16 J (4 kalorij) na gram, kar je približno pol manj od običajnega sladkorja, glikemični indeks pa je 12 (sladkor ima med 58 in 65). ker ne povzroča kariesa, ga največ uporabljajo pri proizvodnji žvečilnih gumijev, sicer pa zelo dobro absorbira odvečen kalcij in vitamine B.

Meltitol - E 965
Maltitol se pridobiva s hidrogenizacijo maltoze, ki se pridobiva iz škroba. Maltitol ima 75 do 90 % sladkosti običajnega sladkorja, ima 2,4 J (1 kalorij) na gram, kar je enkrat manj od sladkorja, njegov glikemični indeks pa je 36 (spet pol manj od sladkorja). maltitol se največ uporablja pri čokoladah brez sladkorja, bombonih, keksih in drugem, večinoma dietnem, pecivu.

Sorbitol - E 420
Zaradi izredno nizkega glikemičnega indeksa (okrog 4) se Sorbitol pogosto uporablja v brezalkoholnih gaziranih pijačah in sirupih proti kašlju. Problem sorbitola je, da pri nekaterih povzroča alergijsko reakcijo, driske in notranja vnetja. Do zapletov lahko pride že pri izjemno majhnih količinah.

Eritol - E 968
Njegov glikemični indeks je 1. Ima vsega 0,8 J (2 kalorij) na gram. Videti je idealno sladilo. In verjetno bi to tudi bil, če ne bi patent za pridelavo imela v rokah Coca-cola. Eritol zelo pogosto mešajo s stevijo (rastlina, ki je do 300-krat slajša od običajnega sladkorja)

.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani