Interaktivni dodatki:






Datum: 23. NOV 21 - ZANIMIVOSTI

Veste, katere pijače so bolj škodljive od gaziranih?

Če iz svojega jedilnika črtate gazirane pijače, ste naredili le pol koraka k bolj zdravem življenju. Problem ni CO2 v pijačah, pač pa sladkor. Obstajajo pijače, ki ga vsebujejo več, kot katerakoli gazirana pijača

Gaziranim pijačam pogosto pripisujemo več slabil lastnosti, kot je to dejansko res, čeprav je izključitev teh pijač iz dnevnega jedilnika vsekakor dobra odločitev. A poleg gaziranih se morate odpovedati še drugim sladkim pijačam. Navajamo nekaj primerov, ki so (lahko) bolj škodljivi. Zavedati se moramo, da ima pločevinka gazirane pijače (3,33 dcl) v povprečju 40 gramov sladkorja0 do 628 J ( in 150 kalorij).

Aromatizirana kava
Običajna skodelica običajne kave ima malo energije in je hkrati tudi zdrava. Če dodate kavi smetano, sladkor, žlico cimeta in še kaj, ste s tem morda izboljšali okus, nutricističnih podatkov pa vsekakor ne. Še bolj problematična pa je industrijsko pripravljena aromatizirana kava, ki ima med 40 in 50 gramov sladkorja, da o dodatnih konzervansih, barvilih in ojačevalcih ne izgubljamo besed. Edini dodatek, ki je dovoljen h kavi, je le mleko.

Sadni sokovi
3 dcl jabolčnega soka ima 43 gramov sladkorja0 do 753 J ( in 180 kalorij). 3 dcl soka oranž ima 33 gramov sladkorja0 do 690 J ( in 165 kalorij). Limonada, ki si jo sladkate s sladkorjem, ima pogosto tudi skoraj toliko sladkorja, kot gazirane pijače. Edina stvar sadnim sokovom v prid so vitamini in vlaknine, vendar to ni dovolj.

Veliko bolje je, če popijete kozarec vode in pojeste sveže jabolko.

Mleko z okusom
Ali ste vedeli, da se je potrošnja mleka z okusom v letu 2013 podvojila, letos pa se obeta še večja rast?! Mleko z okusom postaja nov svetovni hit in nedvomno je potrebno biti pozoren tudi na to področje. 3 dcl mleka z okusom banane, ali jagode namreč vsebuje 1.067 J (255 kalorij) in 20 gramov sladkorja. Na prvi pogled zgleda, da je to manj od gaziranih pijač, vendar pa moramo vedeti, da se mleka z okusom popije (in poje skupaj s kosmiči) bistveno več. Mnogi namreč pijejo mleko zjutraj, čez dan in tudi zvečer.

In tudi tu velja, da je bolje popiti kozarec svežega mleka in pojesti banano, ali pa si iz tega sami naredite hranilen napitek.

Ledeni čaj
Če ste tako disciplinirani, da si sami delate ledeni čaj, potem ga čim manj sladkajte, uporabite med, še boljši bi bil javorjev sirup. Ledeni čaji, ki jih kupimo v trgovini so enake kalorične in sladkorne bombe, kot gazirane pijače, ali pa še bolj. Priljubljen ledeni čas z dodatkom limone ima 565 J (135 kalorij) in 26 gramov sladkorja. Zeleni čaj istega proizvajalca ima 803 J (192 kalorij) in 49 gramov sladkorja. Še huje pa je, da se ledeni čaji distribuirajo v plastenkah po 5 dcl.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
mleko
 
kava
 
sadni sok
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani