Interaktivni dodatki:






Datum: 26. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Kakšen vpliv ima kava na vaša jetra?

Obsežna raziskava med strastnimi kavopivci je nedvoumno dokazala, kakšen učinek ima kava na delovanje jeter - Zagotovo ne takšen, kot se je sprva pričakovalo

Ameriški raziskovalni inštitut National Cancer Institute je v raziskavo vključil 27.793 ljudi, od tega 14.000 strastnih ljubiteljev kave. Pred začetkom raziskave so pri vseh naredili natančne zdravniške preglede, potem pa so udeleženci skoraj eno leto morali natančno zapisovati, koliko skodelic kave so popili in kdaj.

Po koncu merjenja so udeležence ponovno pregledali, največje razlike pa so bile pri vrednosti encimov v jetrih. Tisti, ki so popili tri, ali več skodelic kave na dan, so imeli v jetrih 25 % manj teh encimov od tistih, ki kave niso pili.

Ker je bilo med testiranci tudi 2000 takih, ki so pili samo brezkofeinsko kavo, je bilo zanimivo videti tudi nivo jetrnih encimov pri njih. Izkazalo se je, da je prav tako znižan, kar pomeni, da se ključna snov, ki je odgovorna za to razliko pravzaprav skriva v kavi in ne kofeinu.

Vedeti namreč moramo, da povišan nivo encimov v jetrih pospešuje nastanek rakastih celic ter nastanek mnogih bolezni jeter. Kava v teh primerih deluje zdravilno, problem, ki pa ga raziskovalci še morajo rešiti, pa je, katera snov je odgovorna za boljše delovanje jeter. Tega zaenkrat ne vemo, vemo pa, da pitje vsaj treh skodelic kave na dan lahko pripomore k boljšemu zdravju.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
kava
 
kofein
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani