Interaktivni dodatki:


(Fulhamrestaurants.com)



Datum: 11. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj so ohlajene testenine bolj zdrave od vročih?

Ni vseeno, ali pojemo testenine takoj, ko jih skuhamo, ali eno uro kasneje. Preverite v čem je razlika!

Testenine, krompir in kruh imajo veliko škroba, ki ni najboljši za zdravje, še manj pa za vitko linijo. Britanski znanstveniki so dokazali, da je velika razlika med običajnim in odpornim škrobom, kar jih je pripeljalo do nenavadnega odkritja.

A začnimo najprej z običajnim škrobom. Kadar jemo živila z veliko škroba, ta v našem telesu izredno hitro razpade na sladkor, oziroma glukozo. In problem škroba je ravno v tej enostavni in hitri razgradljivosti, ki ima enak učinek, kot če bi sladkor jedli z žlico.

Odporen škrob je v tem oziru nekoliko bolj zahteven, saj telo zanj potrebuje tudi do 10-krat več časa, da ga razgradi. Sicer je končni rezultat isti, kot pri običajnem škrobu, a prav zaradi počasnejših reakcij ima telo več časa, da reagira na povečano količino sladkorja. Zato je tudi povišanje inzulina v krvi bistveno manjše, manj sladkorja se spremeni v maščobne obloge, veliko energije telo porabi za lastno delovanje in tudi občutek sitosti je zaradi tega bolj dolg.

Ključno vprašanje je, kje najdemo odporen škrob?

Največ ga je v bananah, sirih in tudi v postanih testeninah in krompirju. Krompirjeva solata je bistveno manj škodljiva od svežega pireja. Testenine, ki jih pustite stati več kot pol ure, pred obrokom pa jih na hitro pogrejete imajo 3-krat več odpornega škroba in prav toliko manj običajnega.

In še ena prednost ohlajene hrane z veliko škroba: odporni škrob blagodejno vpliva na srčne bolezni in znižuje krvni pritisk.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani