Interaktivni dodatki:






Datum: 11. JAN 22 - ZANIMIVOSTI

Znanost za vsako neumnost bolezen najde

Če pogosto obiskujete stran Vemkajjem.si, je velika nevarnost, da imate ortoreksijo. To je motnja, ki kaže vašo obsedenost z zdravo hrano.

Dejstvo je, da sodobna znanost ne mara ljudi, ki jim ni vseeno, kaj jedo in v kakšnem svetu živijo. Ni je države na svetu, ki bi si želela zdravih državljanov. Ni podjetja na svetu, ki bi si želelo potrošnike, ki berejo deklaracije, ki so vztrajni in temeljiti. Ni zdravstva na svetu, ki bi enako zavzeto, kot nova zdravila iskalo tudi alternativne rešitve. Nekaj o zarotniškem delovanju sodobne družbe smo pred časom že pisali v prispevku iztrebljanje neuporabnih jedcev, pravi obraz znanosti pa slika prispevek Aspartam ni škodljiv.

Sodobna znanost se je odločila, da imajo tisti, ki iščejo zdravo hrano, ortoreksijo. Psihologi so namreč prepričani, da zdrava hrana nima veliko pri tem, pač pa gre za avtosugestijo, ki vpliva na bolnikovo fizično in mentalno zdravje. Več kot jeste neobičajne hrane, močnejšo obliko ortoreksije imate.

Znanost svari, da lahko zaradi ortoreksije pride do izgube telesne teže, celo podhranjenosti, da se lahko zaradi tega porušijo socialne vezi, izgubite zdrave prijatelje, ki jedo tako, kot se od njih pričakuje, v družbi postajate vse bolj nerazumljeni, zaradi tega depresivni. Blaga oblika ortoreksije je že to, če ves čas razmišljate, kaj boste jedli. Obstaja celo moška in ženska ortoreksija. moški so obsedeni s hrano, da bi zgledali bolje in bili bolj zdravi, ženskam je pomembno samo eno: izguba kilogramov.

Ortoreksijo je leta 1997 prvi definiral ameriški zdravnik dr. Steven Bratman, gre pa za skovanko iz grških besed orthos, ki pomeni pravilen, in orexis, ki pomeni apetit.

Za konec pa še Bratmanov test ortoreksije. Če vsaj na štiri spodnja vprašanja odgovorite pritrdilno, potem je velika verjetnost, da ste moteč faktor za sodobno družbo.

  • 1: Ali razmišljate o zdravi prehrani več kot tri ure dnevno?

  • 1: Ali načrtujete obroke za več dni vnaprej?

  • 2: Ali vam je prehrambena vrednost obroka važnejša od uživanja v hrani?

  • 3: Ali se vam je ob ukvarjanju s kvaliteto prehrane znižala kvaliteta življenja?

  • 4: Ali postajate čedalje strožji v izboru kvalitete hrane, ki jo uživate?

  • 5: Se počutite bolj samozavestni, ko jeste zdravo hrano?

  • 6: Ste se zaradi zdrave prehrane odrekli hrani v kateri ste nekoč uživali?

  • 7: Ali se zaradi vašega načina prehranjevanja umikate iz kroga družine ali družbe?

  • 8: Ali se počutite krive, če jeste hrano, ki ni del vaših pravil prehranjevanja?

  • 9: Ali vas uživanje zdrave hrane pomirja in omogoča kontrolo nad sabo?

Saj bi na koncu zapisali, širite ortoreksijo po svetu, okužite cel planet, a kaj, ko imajo sedaj kreatorji sodobne družbe v rokah potrdilo, da je treba ortoreksike z zdravljenjem v imenu znanosti prevzgojiti v uporabne jedce.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani