Interaktivni dodatki:






Datum: 9. NOV 22 - ZANIMIVOSTI

Sladkarije pri otrocih povzročajo agresijo

Več sladkarij bo pojedel otrok, bolj agresiven bo - ne samo v otroštvu, pač pa tudi potem, ko bo odrasel

Dr. Simon Moore iz univerze Cardiff v Walesu v Veliki Britaniji se je zakopal v arhive in zbral dosjeje prestopnikov, ki so bili v prejšnjem stoletju stari vsaj 10 let, njihov način življenja pa je bil podrobno dokumentiran. Ko je naredil primerjavo z njihovim kasnejšim življenjem, je bil šokiran, ker tako jasne slike o vplivu sladkarij na otrokovo kasnejše življenje ni pričakoval.

Analiza je namreč pokazala, da je 69 % nasilnežev med 29 in 34 let v mladosti vsak dan jedlo sladkarije. Glede na to, da 42 % otrok ne more preživeti dneva brez sladkarij, se nam ne obeta ravno miroljubna prihodnost.

In kaj pravi znanost?

Raziskovalci so mnenja, da nenadne velike količine sladkorja vplivajo na otrokovo impulzivno vedenje, ki je močno povezano z agresivnimi odzivi. Poleg tega sladkor poteši tudi slab občutek v primeru neuspeha in zato deluje tudi na psiho posameznika.

Obstaja pa tudi drugačen pogled na problem nasilništva. Seymona Moore iz ameriške Federacije za hrano in pijačo (ne pozabit, da sem spadajo tudi pridelovalci sladkih pijač) pravi, da je iskanje krivca v sladkorju popoln nesmisel. Po njegovem mnenju družbeni in okoljski dejavniki, kot tudi pomanjkanje izobrazbe staršev in slabo starševstvo veliko bolj vplivajo na karakter otroka.

Kaj od tega je res?

Več kot očitno je prav samo eno: najboljši starš boste, če otroku omejite količino sladkorja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani