Interaktivni dodatki:






Datum: 24. DEC 14 - ZANIMIVOSTI

Živila leta 2014 po izboru Vem, kaj jem

Pri Vem, kaj jem smo analizirali obisk, komentarje in odzivnost po družabnih omrežjih in sestavili lestvico 5 najboljših živil leta 2014

Prehranski trendi se tako hitro spreminjajo, kot moda. Vsak dan nova dognanja nas tudi bogatijo in, če druga ne, nas silijo v razmislek, da sami pri sebi ločimo zrnje od plev. V letu 2014 smo se Slovenci najbolj navduševali nad naslednjimi živili:

5. Kokos

Kokos v vseh oblikah je vse bolj pogosto na slovenskih jedilnikih. Najbolj vas je prepričal recept za izdelavo domačih Bounty čokoladic: Koko-čoko ladice. In še zanimivost: ali veste, da so kokosi krivi za smrt več turistov, kot vse divje živali skupaj?!

4. Javorjev sirup
V letu 2014 se je veliko govorilo o sladkorju (predvsem zaradi napovedanih trošarin), zato ne čudi, da so bili aktualni tudi sladki nadomestki. Leto 2014 si bomo zapomnili tudi po slabi čebelarski letini, cene stevie so poletele v nebo, pojavili pa so se tudi ponaredki in nezdrave mešanice. Ni ostalo veliko maneverskega prostora: eksotičen agavin sirup, ali našemu podnebju bolj prijazen javorjev sirup. Zgodba o tem, kako so čebelarji izrinili javorjev sirup iz naših krajev, si preverite v prispevku Sirup pred katerim med zardi od sramu. Med prispevki so vas najbolj prepričale Pijače, ki so bolj škodljive od gaziranih, kjer so med drugim omenjeni tudi ledeni čaji. Veliko bolj zdravo je, da si čaj pripravite sami, pa tudi sladkate ga po okusu. Da pretiravanje s pitjem čajev ni zdravo, si lahko preberite v Kdo pravi, da je nacejanje s čaji zdravo?.

3. Kurkuma
Zgodba o kurkumi, ki jo v svetu poznajo že štiri tisoč let, je zgodba o vase zagledani farmaciji in medicini. Preberite zgodbo, kako je majhen članek v poslovnem časniku zagotovo vplival na kuhinjo tudi pri vas doma (Kurkuma je superzdravilo, če jo znate pravilno uporabiti). Kurkuma namreč vsebuje 300 vrst antioksidantov in je še posebej zdrava, če jo zmešamo v jutranji smoothi (5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume).

2. Banane
Največ prahu in v letu 2014 najbolj bran je bil prispevek Kaj se vam lahko zgodi, če jeste preveč zrele banane. Med recepti so najbolj odmevale Bananine palačinke brez moke. Razkrili smo tudi, v čem je razlika med bio in navadnimi bananami. Skratka ... Banane so bile zagotovo največji magnet letošnjega leta, mnogi jih upravičeno uvrščajo med superživila, a veliko prahu še ni dovolj za zmago.

1. Cvetača
Ko smo analizirali vsebino objavljeno čez celo leto na Vem, kaj jem, smo zelo pogosto trčili ob cvetačo. 5 razlogov, zakaj je dobra, si lahko preberete v prispevku Svetovni prvak v improvizaciji, drugače pa nam je na voljo čez vso leto, je domača (to sta bili ključni prednosti pred bananami), razmeroma poceni, vsestransko uporabna, z veliko hranljivimi snovmi. Cvetača skupaj s česnom, čebulo in brokolijem (to so namreč živila, ki na naši lestvici priljubljenosti sestavljajo drugo peterico) spada med najbolj zdrava živila iz domačega vrta. Po krivici jo pogosto zanemarjamo, čeprav je uporabna kot priloga, dodatek k solati, pa tudi kot glavna jed.

Pri Vem, kaj jem zato razglašamo cvetačo za živilo leta 2014 in upamo, da bo v letu 2015 še pogosteje na naših krožnikih.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani