Interaktivni dodatki:






Datum: 26. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Neverjeten vpliv muškatnega oreščka na prebavo

Muškatni orešček je začimba, ki jo veliko ljudi ne pozna, bi pa bilo dobro, da jo ponovno odkrijete.

Muškatni oreščki prihajajo iz Indije, kjer ga že tisočletja uporabljajo predvsem revnejši sloji ljudi. Morda je prav to razlog, da ga po krivici zanemarjamo, čeprav sodobna medicina že dolgo ugotavlja, da ima neverjeten vpliv na prebavo.

Muškatovec ali muškatno drevo uspeva predvsem v Aziji in je visoko 15, pa tudi do 20 metrov. Vsako leto rodi do 2000 plodov podobnim marelicam, ki imajo v notranjosti kot manjši oreh veliko semensko jedro, ki mu pravimo tudi muškatni orešček. Problem drevesa je, da potrebuje 9 let od zasaditve do prvih plodov, polno obrodi pa šele po 20 letih. Z drevesa delajo eterična olja, smole in maslo. Vse je zelo zdravilno.

Kot začimba ima namreč protibakterijski učinek, pospešuje prebavo, nevtralizira kislino, pomaga pri driski, zdravi rane na želodcu, najbolj pa se obnese pri odpravljanju plinov. Če hrano začinite z muškatnim oreščkom, vas vetrovi ne bodo dajali (to je dobro vedeti, ko greste na kak pomemben dogodek).

Seveda pa lahko muškatni orešček jeste tudi po žlicah, vendar ne pretiravajte. Znan je primer iz leta 1829, ko je nek češki fiziolog zaužil tri zmlete oreščke in jih poplaknil z vinom, potem pa je imel več dni hude glavobole, slabost, halucinacije in občutek evforije. Zanimiv je tudi zapis botanika Richarda Evansa Schultesa in kemika Alberta Hofmanna, ki sta ob odkritju sintetične droge LSD zapisala, da ima nova snov podobne učinke, kot muškatni orešček. Danes vemo, da je v njem tudi nekaj psihoaktivnih snovi, v 19. stoletju pa je bil priljubljena droga britanskih študentov, zlasti deklet, ker je veljal za abortiv (sredstvo za preprečevanje nosečnosti).

Če vas stanje drugačne zavesti ne zanima, bi si pa radi popravili prebavo, je dovolj pol majhne žličke na dan (zmešajte jo z mlačno vodo, ali jogurtom). S tem si boste znižali holesterol v krvi, odpravili zgago, manj boste napeti, za nameček pa je muškatni orešček eden najmočnejših naravnih afrodizijakov.

Še eno priporočilo ... Muškatni orešček je lahko že v majhnih količinah, kot jih uporabljamo v kulinariki, smrtno nevaren za živali. Ker je hkrati tudi obvezna sestavina jajčnih likerjev, pazite, da ga ne bodo jedli predvsem psi.

Muškatni orešček spada v kategorijo pol-drog.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani