Interaktivni dodatki:


(Blogspot.com)



Datum: 14. MAR 22 - DOBRO JE VEDETI

Ali barvanje las res povzroča tumorje?

Teza, da barva za lase povzroča tumorje na možganih ni iz trte izvita, vendar je bilo to pred letom 1980 ...

Leta 1980 je bilo znanstveno dokazano, da nekatere snovi v barvah za lase in šamponih povzročajo nastanek limfomov. Limfomi so namreč rakaste celice, ki so krive za levkemijo, raka bezgavk, vranice. Sicer so najbolj rakotvorne snovi od takrat prepovedane, vendar smo imeli leta 2008 v Sloveniji kljub temu še vedno 308 bolnikov.

Novejših neodvisnih raziskav o vplivih na zdravje uporabnikov ni.

Nekateri se še spomnijo afere s ponarejenimi kozmetičnimi izdelki iz Makedonije, ki so vsebovali rakotvoren formalin. Res je, da so izdelki podjetij Fobas in Andros izginili iz naših polic, se pa pojavljajo na črnem trgu. Zato nikdar ne kupujte kozmetike nepreverjenega izvora.

Formaldehidi pa niso edina nevarna snov. Izogibati bi se morali tudi premogove smole, vseh sestavin, ki se začno z DEA (na primer: cocamide DEA, Oleamide DEA, Lauramide DEA), fenilendiamina, toluena, sestavin s kratico TEA, hidrokina ... Problematičen je lahko tudi material embalaže.

Zavedati se moramo, da barve štejemo med izdelke za osebno nego, zaradi česar niso podvržene strogim testiranjem in na police pride marsikaj, kar sicer ne bi smelo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani