Interaktivni dodatki:


(Wallpapershdin.com)



Datum: 27. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Hrana po kateri vas ne bo zeblo v roke in noge

Če vas pogosto zebe v roke in noge, je lahko to znak, da vam v telesu primanjkuje določenih snovi. Lahko pa se za tem skrivajo večji problemi ...

Znano je, da ženske pogosteje zebe v roke in noge, kot moške. Ženska presnova je namreč drugačna, poleg tega pa na mrazenje vpliva nešteto dejavnikov, med katerima sta najpogostejša stres in neuravnotežena prehrana.

Če se boste znebili stresa, boste imeli manj težav z mrzlimi rokami. Če pa boste pazili še pri hrani, pa lahko ta problem povsem izgine.

Hrana, ki nas greje

Topli čaji so zmeraj dobrodošla rešitev. Poleg tega mnogi čaji preprečujejo strjevanje krvi, kar pomeni, da izboljšujejo pretok krvi.

Če se vam ne ljubi kuhati čaja, v kozarec naribajte malo ingverja in ga prelijte z vročo vodo. S tem boste mimogrede uničili še celo vrsto virusov in bacilov gripe ter pozdravili prehlad.

Mrzle roke in noge so lahko tudi znak, da vam primanjkuje kalija. Največ ga najdete v sveži zelenjavi, rdeči pesi, sadju in stročnicah. Vendar pazite, ker ima preveč kalija tudi negativne posledice (več o tem si preberite v prispevku Nam lahko preveč vitaminov škodi).

Mrzle roke in noge so lahko tudi znak, da vam primanjkuje vitamina E. Največ ga najdemo v rastlinskem olju, zeleni listati zelenjavi, jajčnem rumenjaku, pomanjkanje tega vitamina pa povzroča propadanje rdečih krvničk in poškodbe živcev. Zato so pogoste mrzle roke, ki si jih nikakor ne morete ogreti, znak resnejših težav.

Mrzle roke in noge povzroča tudi premalo začinjena hrana. Res je, da je sol nevarna in ni smiselno z njo pretiravati, vendar pa je še cel kup drugih začimb, ki bi jih morali bolje spoznati. Nutricisti svetujejo, da začnete jesti (in kuhati) indijsko hrano. O zdravilnih učinkih kurkume najdete v prispevku Kurkuma je superzdravilo, če jo znate pravilno uporabljati, o indijskih oreščkih, ki so lahko odlična popestritev vsake zelenjavne juhe, pa v prispevku Zakaj zanemarjamo indijske oreščke.

Obstaja pa še en zelo pogost in manj dramatičen zdravstveni razlog, da vas zebe.

Zima!

Pozimi je običajno, da nas zebe v roke in noge, zato je toliko bolj pomembno, da skrbite za dobro prekrvavitev. Nekateri svetujejo, da je dobro zjutraj na tešče pojesti žličko ribjega olja, drugi verjamejo, da vam bo veliko čilija za večerjo stimuliralo krvni obtok in se boste naslednje jutro zbudili dobro ogreti. Tretji pa vse stavijo na fiziko in telovadbo. Je pa res, da nas torna toplota ogreje za kratek čas.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani