Interaktivni dodatki:






Datum: 19. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki nas ščiti pred vnetjem pljuč

Astmo, pljučnico in še kup ostalih težav z dihanjem lahko pozdravite, predvsem pa zaščitite s pravilno izbiro hrane. Pozorni bodite predvsem na vitamin E.

Analize so pokazale, da imajo vsi bolniki, ki imajo kakršnekoli težave na pljučih, pomanjkanje vitamina E. Skupina ameriških strokovnjakov je to želela preveriti in je naredila eksperiment z mišmi. Razdelili so jih v tri skupine. Prva je dobivala hrano, kjer je primanjkovalo vitamina E. Druga skupina je dobivala optimalno dozo vitamina E. Tretja skupina pa je bila predozirana - vsak dan so pojedle 2-krat več vitamina E, kot optimalne količine. Pomembno je še dodati, da so z vitaminsko dieto začeli 14 dni pred okužbo z virusno pljučnico.

Rezultati eksperimenta so bili presenečenje. Sicer se nobena skupina ni ognila okužbi, a je bila tretja, predozirana skupina po dveh dneh povsem zdrava. Druga skupina z optimalno dozo je prebolevala pljučnico skoraj teden dni, najslabše pa so jo odnesle tiste podgane, ki jim je vitamina E primanjkovalo.

Ali pomanjkanje vitamina E tudi pri ljudeh povzroča več komplikacij pri pljučnih boleznih?

Da.

Še posebej rizična skupina so starejši od 65 let, ker v teh letih telo ne proizvede več toliko neutrofilov, ki so pomembni pri obrambi pred boleznimi pljuč. Seveda si lahko pomagate s kapsulami vitamina, a najboljša pot je še zmeraj naravna.

Daleč največ vitamina E najdemo v rastlinskih oljih, veliko pa ga je še v zeleni zelenjavi, ribah, avokadu, olivnem olju ter v semenih sončnic, orehov in mandljev. Podatki kažejo, da bi v primeru težav s pljuči, morali pojesti vsaj 200 % dnevno predpisane količine.

Če se poigramo z matematiko in primerjamo nutricistične podatke, bi v primeru avokada, ki v 100 gramih vsebuje 31 % dnevnega vnosa vitamina E, morali vsak dan pojesti dobrih pol kilograma tega sadja. Olje pšeničnih kalčkov v 100 gramih vsebuje 1242 % dnevnega vnosa in bi zadostovale že 3 žlice. Dovolj bi bilo tudi, če si solato malo izdatneje zabelite s sončničnim oljem (100 gramov ima 342 % dnevnega vnosa). Olivno olje v 100 gramih vsebuje 117 % vitamina E in bi ga morali vsak dan popiti 1,5 dcl ... Še dobro, da se vitamin E nahaja v praktično vseh živilih, najboljši recept za zdravje pa je pestra hrana.

In še to ... Vitamin E je topen v maščobah, zato vam obrok brez maščob in z veliko vitamini ne bo veliko koristil. Upoštevajte, da je povprečna stopnja absorbcije vitamina E v telo zgolj 30 %, kar je sicer veliko, a dve tretjini vendarle ne doseže pričakovanega učinka.

Poleg tega je vitamin E zelo občutljiv na kisik in svetlobo, vzdrži pa temperature tudi do 200 stopinj Celzija. Ga je pa pri zamrznjenih živilih občutno manj )približno 10 % za vsako stopinjo pod 6 stopinjami Celzija.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani