Interaktivni dodatki:


(Dailyhiit.com)



Datum: 20. FEB 22 - DOBRO JE VEDETI

Hren proti gripi in prehladu

Koren hrena je priljubljen dodatek k jedem, glede na zdravilne učinke pa ga premalo uporabljamo.

Hren je prav nenavadno živilo. Skoraj sezonsko, bi lahko rekli. V času praznikov (zlasti velikonočnih) se poraba močno poveča, ostale dneve pa se tako redko znajde na našem jedilniku, da bi lahko že skoraj pozabili nanj. Pa ne bi smeli, ker ima svež hren ogromno vitamina C, kalcija, kalija, magnezija in eteričnih olj. Še posebej dobrodošel je kot dodatek k masnim jedem, ker stimulira prebavo, predvsem izločanje želodčnih in črevesnih sokov.

Zdravilnost hrena je znana že stoletja. Ljudje so ga uporabljali predvsem pri preprečevanju gripe in prehlade, saj so verjeli, da ima njegova aroma zdravilne učinke. Sodobna znanost je temu pritrdila. Hrena namreč povzroča nastanek sluzi, kar pomirja kašelj in blaži simptome vnetij grla in sinusov.

Učinkovitost hrena lahko povečate, če ga naribanega dodate k mlačnemu mleku in dodate še žličko medu.

Pri hrenu je pomembno še to, da ga imejte shranjenega v papirnati vrečki in to ne več, kot 7 dni. Če ga želite hraniti dlje časa, ga narežite na manjše kose in jih dajte v zamrzovalnik. V nobenem primeru pa hrena ne kuhajte, ker se pri tem izgubijo vse njegove hranilne lastnosti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani