Interaktivni dodatki:






Datum: 21. FEB 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

6 TOP probiotične hrane

Probiotična hrana je bogata z bakterijami, ki krepijo črevesno floro, ureja prebavo in zdravi pred obolenji notranjih organov.

Probiotične bakterije so odporne na želodčne in žolčne kisline, zato preživijo prehod skozi prebavila. S tem uravnavajo delovanje prebavnega trakta. Objavljamo nekaj živil, ki so po naravni poti bogate s probiotiki.

1. Kislo zelje
Kislo zelje se fermentira z bakterijami v katerih so tudi probiotične. ima veliko vitamina C, vlaknin in celo vrsto mineralov. Kislo zelje bi moralo biti pozimi vsak dan na našem jedilniku. Največji porabniki so Nemci, zanimivi pa so Američani, ki kislo zelje kombinirajo s hot-dogom.

2. Jogurt
Zaradi fermentacije mlečne kisline so jogurti posebej bogati s probiotičnimi bakterijami. Razlika med domačim in kupljenim jogurtom pa je velika. Domači jogurti imajo aktivne in žive probiotike, zato so bolj učinkoviti in zdravilni.

3. Temna čokolada
Zdravilni učinki temne čokolade so vsestranski. Čokolada uravnava krvni pritisk, lajša težave s srcem in ožiljem, celo pomaga pri hujšanju, antioksidanti pa med drugim uravnavajo tudi prebavo. Ker je v čokoladi tudi nekaj probiotikov, je priporočljivo pred obrokom pojesti košček, ali dva čokolade. Za boljšo prebavo.

4. Banane
kadar govorimo o zdravi hrani, skoraj ne moremo mimo banan. Banane med drugim vsebujejo tudi bakterije, ki izboljšajo delovanje debelega črevesja, imajo veliko vlaknin in pomagajo prebavnemu sistemu pri premagovanju najtežjih ovir. Če pojeste kakšno jed, ki vam "obleži v želodcu" (beri: presnovni trakt ne zmore predelati te vrste hrane), se lahko z banano rešite tesnobnega občutka.

5. Kruh s celimi zrni
Cela zrna žitaric so lahko zelo koristna živila za želodec. Res je, da to velja za ljudi, ki nimajo občutljive želodčne sluznice (občutljivost na gluten), se pa v zrnih skriva ogromno vlaknin, mineralov in drugih hranljivih snovi, ki jih v zmletih semenih več ni. Pozorni bodite, ker vsa zrna v kruhu vendarle nimajo probiotičnih lastnosti. Razlika med živim in običajnim kruhom je namreč ogromna.

6. Vložena zelenjava
Od vložene zelenjave ima rdeča pesa največ probiotičnih bakterij. Sicer jih najdemo tudi v drugi vloženi zelenjavi, a bistveno manj. Poleg pese je s probiotiki bogata vsa zelenjava, ki je šla skozi slanico ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani