Interaktivni dodatki:


(Thrillist.com)



Datum: 25. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Katero hrano je dobro jesti skupaj in katero ne

Kombinacije živil so pogosto tiste, ki zakomplicirajo potek presnove. Če ne jemo pravih kombinacij, nam tudi zdrava hrana ne pomaga.

1. Ne jejte skupaj beljakovin in škroba
Izogibajte se uživanju enostavnih ogljikovih hidratov in beljakovin v enem obroku. Ne kombinirajte kruha, riža in žit v kombinaciji z ribami, jajci, mesom, mlekom in mlečnimi izdelki. Telo namreč potrebuje alkalno bazo za predelavo škroba in kisline za predelavo proteinov. Ta kombinacij povzroča napihnjenost, bolečine v trebuhu, motnje prebave ...

2. Beljakovine jejte samo z zelenjavo

3. Škrob jejte samo z zelenjavo
Škrobna živila, kot so riž, krompir in testenine kombinirajte samo z zelenjavo.

4. Sadje
Sadje jejte 2 uri pred, ali po obroku. Sadje je tako posebno v vseh pogledih, da boste največ pridobili, če jih boste prebavljali samostojno. Pomembno je, da se pri sadju sproži proces fermentacije, kar lahko v kombinaciji z drugimi živili moti ostale procese presnove. Pazljivi pa bodite pri melonah. Melone so hitreje prebavljive od ostalega sadja, zato bodite previdni tudi pri mešanju sadja med sabo.

5. Ne mešajte škroba in sladkorja
Piškotom se je včasih res težko upreti, a ko v ustih zmešate škrob in sladkor, se izločajo encimi za razgradnjo škroba, sladkor pa povzroči zakisanost telesa. Zakisanost upočasni razgradnjo škroba in ujeti ste v nerešljivo prebavno zanko.

6. Mleka ne kombinirajte z ničemer
Pasterizacija uničuje encime, ki spodbujajo prebavo. Mleko začne koagulirati, ko doseže želodec, to pa upočasni prebavo drugih živil. Seveda to velja samo za kravje mleko.

7. Izogibajte se sladkorju
Problem sladic je toliko večji, ker imamo večinoma v trebuhu že porcijo beljakovin, škroba in ogljikovih hidratov. Vse to še dodatno zaplete prebavo. V takem primeru radi rečemo, da nam kakšna hrana obleži v želodcu, kar je tudi dejansko res, ker se metode presnove izključujejo. Za sladice ste morda že kje slišali, da bi bilo bolje, če bi jih pojedli pol ure pred obrokom. Korist bi bila dvojna: velik del presnove bi se do glavnega obroka že opravil, poleg tega pa bi bili manj lačni in bi manj pojedli.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani