Interaktivni dodatki:






Datum: 8. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Kaj nam žleza ščitnica pove o našem zdravju

Žleza ščitnica je zelo pomemben organ v našem telesu in je zelo težko diagnosticirat, kdaj deluje pravilno.

Žleza ščitnica med drugim vzdržuje telesno temperaturo. To dejstvo je osnova za metodo ugotavljanja delovanja ščitnice, ki jo je razvil ameriški endokrinolog dr. Barnes Broda. Veliko težav, za katere ne vidite logičnega vzroka, je lahko posledica nepravilnega delovanja ščitnice.

Metoda s termometrom

Brodova metoda je sicer preprosta, a je zelo pomembno, da se natančno držite navodil. Potrebujete termometer, ki ne sme biti digitalen, pač pa navaden z živim srebrom. Zelo pomembno je, da si zvečer nastavite na temperaturo med 36,6 in 36,8 stopinjami Celzija. To je namreč idealna telesna temperatura. Termometer si nastavite ob postelji, da ga naslednje jutro ne boste iskali.

Ko se zbudite, si zmerite temperaturo. To morate storiti preden vstanete, ali greste na stranišče. Temperaturo si merite vsaj 5 minut. To počnite tri dni zaporedoma, pri tem pa si beležite rezultate.

Previsoka in prenizka temperatura

Če je povprečna temperatura po treh dneh nižja od 36,4 stopinje, potem gre za hipotirozo, ali oslabljeno delovanje ščitnice. Posledice so pretirana utrujenost, depresija, občutljivi ste na mraz, pridobivate kilograme, suho kožo, izgubite okus in vonj, tudi utrip srca se upočasni, zaprtost, težave s koncentracijo, povišan holesterol ...

Če je povprečna temperaturo po treh dneh merjenja višja od 36,8 stopinje, potem gre za hipertirozo, ali povečana ščitnica, kar povzroča nervozo in razdražljivost, hujšanje, nenavadno visok srčni utrip, napadajo vas valovi vročine, spreminjajoč apetit, slabost v mišicah.

V obeh primerih je pomembno, če se stanje po enem tednu ne popravi, da se o tem posvetujte z zdravnikom.

Hrana in ščitnica

Seveda je mogoče tudi s hrano pomagati ščitnici.

V primeru oslabljenega delovanja morate zmanjšati vnos ogljikovih hidratov. Za nekaj dni se odpovejte kruhu, testeninam, rižu, keksom, kupljenim pretirano sladkim sadnim sokovom. namesto tega jejte več svežega sadja, povečajte količino rastlinskih olj, rib, vsak dan pojejte za pest oreščkov, dobre so tudi stročnice, pa ajda, ječmen, rž. Pomembno je še, da redno zajtrkujete, imate več manjših obrokov (optimalno je 5 do 6), vsak dan pa do poldneva pojejte vsaj 3 kocke temne čokolade.

Za povečano ščitnico je pomemben počitek in izogibanje telesnim in duševnim naporom. Če problemi niso preveliki, vam lahko pomaga kak izkušen homeopat (problemi s ščitnico imajo namreč pogosto globlji vzrok), v primeru resnih težav pa brez pomoči uradne medicine ne bo šlo.

Za konec pa še nasvet, ki pomaga tako pri hipotirozi in hipertirozi: več gibanja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani