Interaktivni dodatki:


(Plantfoodfabulous.com)



Datum: 10. MAR 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Šparglji so zaklad zdravja

Še malo pa se bo začela sezona špargljev. Divji šparglji so prehransko bogatejši od gojenih.

Španski pregovor pravi: aprilski so za mojega šefa, majski zame, junijski pa za mojega osla.

Šparglji spadajo v skupino lilij in kar pokajo po šivih od zdravja. Imajo veliko vitamina A, B6, C, K, riboflavina in tiamina. Šparglji so dobri za oči, imunski sistem, pomagajo pri regeneraciji kože, pljučne in črevesne sluznice, imajo veliko antioksidantov ... So bogati s kalijem, imajo nizko vsebnost natrija, nizek glikemični indeks, malo energije in izredno malo ogljikovih hidratov. V primerjavi z drugo vrsto zelenjave, imajo šparglji izredno veliko beljakovin.

Najnovejše raziskave odkrivajo, da je glutatin (petid, ki vsebuje aminokisline cistin, glicin in glutaminsko kislino) močan antioksidant in je izredno učinkovit proti raku. Glutatin nevtralizira proste radikale še preden bi lahko povzročili škodo v telesu.

V starih časih so šparglje uporabljali pri boju proti revmi in artritisu. Šparglji so bili obvezna mornarska zaloga.

V ajurvedski medicini je poznan špargljev tonik za zdravljenje težav z ledvicami in kožo, priporočajo pa jih ljudem, ki jedo veliko mastne in začinjene hrane.

Špargljev namaz

Receptov s šparglji je veliko, večina pa je razmeroma preprostih. Eden takih je tudi špargljev namaz, za katerega potrebujete naslednje sestavine:

  • šparglji
  • skuta
  • kisla smetana
  • začimbe
Šparglje kuhajte 10 minut in jih ohladite. Ko so ohlajeni, jih pretlačite skupaj s skuto in malo kisle smetane. Dodajte zelišča in začimbe po okusu, a ne preveč, da ne prekrijete okus špargljev.

Za konec pa še vprašanje: ali veste v čem je razlika med beluši in šparglji? Beluši so gojeni, njihovi divji sorodniki pa so šparglji.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani