Interaktivni dodatki:


(Smilesandwich.com)



Datum: 23. MAR 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Sok z nezemeljskimi učinki, ki se je z žlico

Z drobnimi semeni čija lahko sok spremenite v nasiten obrok, ki ima vrsto zdravilnih učinkov.

Semena čija lahko vsak sok spremenijo v gost puding, ki vas bo presenetil s svežino in količino hranljivih snovi. Semena čija imajo namreč lastnost, da nase vežejo ogromne količine vode in tako ustvarijo gost in čvrst gel. Prav to lastnost izkoriščamo pri tem nasvetu.

Sestavine:

  • kozarec sveže stisnjenega soka (sok oranže, jabolka, kumare)
  • 3 do 4 žlice semen čija
Priprava:

Najprej naredite sok. Lahko ste kreativni in uporabite karkoli. Priporočamo vam oranže, jabolka, zanimive barve in okuse pa dobite tudi iz kumar in zelene solate. Zelenjava ima namreč veliko vode, pa bo zato želirni učinek čija semen veliko večji. Tako pripravljenemu soku dodajte 3 do 4 žlice semen čija in vse skupaj pustite stati vsaj 20 minut.

Ko se bodo semena napila vlage, boste dobil zanimiv puding z veliko esencialnimi aminokislinami, vsaj 4 grami proteini, 10 grami vlaknin, 5 grami omega-3 maščobnih kislin, več kot 200 mg kalcija, 256 mg fosforja, 0,6 mg mangana ... Dejstvo je, da je 4 žlice čija semen težko in nevarno pojesti. če bi čija jedli z žlico, je nevarno, da semena posrkajo vso vlago v želodcu in črevesju, kar lahko povzroči resne poškodbe.

Poleg tega čija semena vsebujejo dvakrat več beljakovin, kot katerakoli druga semena. Imajo dvakrat več antioksidantov, kot jagodičevje. Imajo petkrat več kalcija, kot mleko in trikrat več železa, kot špinača. Imajo tudi dvakrat več kalija, kot banane.

Ob tem ne smete pozabiti, da zgoraj našteti nutricistični podatki veljajo le za semena čija, k temu pa je potrebno dodati še vitamine in minerale soka. Tako se lahko v kozarcu čija pudinga skriva tudi do pol toliko vlaknin, kot jih telo potrebuje čez cel dan. Tudi količina kalcija v tem pudingu je lahko višja, kot pri skodelici mleka (mleko ima v kozarcu 2 dcl 276 mg kalcija).

Čija puding vam priporočamo, da si ga redno pripravljate namesto večerje. Z rednim pitjem si boste popravili krvno sliko, preprečili nastanek krvnih strdkov, znižali količino sladkorja v krvi, znižali pritisk, holesterol, več raziskav pa potrjuje tudi zaviralen vpliv semen čija na razvoj rakastih celic.

Za konec pa še zanimivost: čija semena skupaj z rastlinskimi napitki so pili Azteki in Maji že pred 3500 leti. Verjeli so, da so čijo prinesli Nezemljani in, da ima nadnaravno moč. Ko so več stoletij kasneje v Srednjo Ameriko prišli Španci, so vse jedi iz semen čija prepovedali.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani