Interaktivni dodatki:






Datum: 2. APR 15 - BLOG

Hujšanje med spanjem je prvoaprilska potegavščina, vendar ne povsem ...

Včerajšnja aprvoaprilska potegavščina nam veliko pove o nas samih. V resnici sploh ni šlo za tako veliko potegavščino, kot se morda zdi na prvi pogled.

Včeraj je bil 1. april, dan norcev, dan, ko so dovoljene potegavščine, šale ... Prvi norčavi zapis se je zgodil leta 1392, ko naj bi Geoffrey Chaucer predlagal, da se novo leto prestavi na 16. januar. Šlo je za potegavščino, ki pa je dvesto let kasneje postala realnost. Po nekaterih virih naj bi bil Chaucer zaslužen, da imamo zimske počitnice.

Potem je sledilo obdobje, ko je imel vsak dvor svoj praznik norcev. Takrat so bile dovoljene tudi šale na račun kraljev. V srednjem veku je bil prvi april večinoma 25. marca, dokler se v 18. stoletju spet niso spomnili na Chaucerja, ki je enem od svojih zapisov omenjal "sodelovanje Richarda II in Anne Češke", kar naj bi se zgodilo 32 dni po marcu. Če bi natančno brali Chaucerjeve zapiske, bi moral biti prvi april 2. maja, tako pa je obveljalo, da ima marec edini 32 dni, pri čemer je zadnji dn v resnici 1. april.

Najznamenitejša potegavščina v Sloveniji se je zgodila leta 2008, ko so v Delu objavili prispevek, da bo Spielberg posnel film po Finžgarjevem romanu Pod svobodnim soncem. Tisti dan so vsi vedeli, da gre za potegavščino, ko pa se je ta vest več let kasneje pojavila še v drugih prispevkih ob običajnih dnevih, je postala urbani mit. Resnica je, da Spielberg še slišal ni za Finžgarja, kaj šele, da bi snemal film.

Je res mogoče hujšati med spanjem?

V sodobnem času si največje potegavščine privošči Google. Iz prvoaprilske šale, je denimo nastal Gmail, ko se lastnikom Googla šala sploh ni zdela slaba. pred leti je veliko prahu dvignil živalski prevajalnik, ki je znal pasje lajanje spremeniti v ljudem razumljiv govor. Ker pa je bil včeraj prvi vemkajjemovski 1. april, smo si tudi mi privoščili potegavščino.

Včerajšnji osrednji prispevek je bil Sanjska shujševalka: hujšajte med spanjem. V njem je opisana metoda, kako hujšati med spanjem, ki pa je imela dve napaki. Prva je ta, da z njo nikakor ne morete shujšati 5 kilogramov na teden. Druga pa je ta, da prenajedanje s fižolom ob večernih urah, ne bo všeč ne vam in ne tistemu, ki spi poleg vas. Če odstranite obe dejstvi, dobite povsem resničen prispevek. Hujšali med spanjem sicer ne boste, a že dejstvo, da se ne redite, lahko veliko pomeni.

Skrivnost hujšanja čez noč je namreč v velikih količinah zelenega čaja.

Ker pa ne morem mimo statistike, mi dovolite, da se dotaknem tudi tega.

Zanimivo je, da je 73 % obiskovalcev članka prispevek bralo več kot 2 minuti. Očitno jim ni bilo takoj jasno, da gre za potegavščino. Običajno na naslovni članek klikne med 70 in 80 % obiskovalcev prve strani, tokrat je bil prispevek nadpovprečno zanimiv, saj je pritegnil 92 % obiskovalcev. Po Facebooku si je do tega trenutka prispevek ogledalo 3.282 prijateljev, 2 sta delila prispevek direktno iz Vemkajjem.si, 5 pa od njih naprej.

Če ste torej v hujšanju ponoči prepoznali prvoaprilsko šalo, potem sodite med 8 % ljudi, ki zna ločiti zrnje od plev.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani