Interaktivni dodatki:






Datum: 28. MAR 23 - ZANIMIVOSTI

Kaj veste o telesni temperaturi?

Ali veste, kakšna je običajna telesna temperatura in zakaj se temperature ne zdravi?

Povišana telesna temperatura je lahko znak hude bolezni, telo pa se na ta način brani pred vsiljivci. Zato povišane temperature načeloma ni dobro zdraviti, ker s tem znižujemo samoozdravitveno moč telesa.

Prvi je o povišani temperaturi pisal Aristotel, ki je verjel, da toplota izvira iz človeškega srca in izdihanega zraka.

Prvi toplomer je v 16. stoletju odkril šele italijanski zdravnik, fiziolog in anatom Santoro, ki je hkrati tudi ugotovil, da je temperatura človeškega telesa konstantna. iz tega je tudi nastala beseda temperatura, ki v latinščini pomeni normalno stanje.

Leta 1709 je Fahrenheit izdelal napravo z alkoholno skalo, kjer je bila normalna človeška temperatura definirana pri 96 stopinjah Fahrenheita, vrelišče vode pa pri 212 stopinjah. Ker pa Fahrenheitova lestvica zaradi vplivov zračnega tlaka ni bila natančna, je švedski fizik in astronom Anders Celsius ustvaril običajno ocenjevalno lestvico, kjer je magična številka optimalnega zdravja postala 36,6 stopinje Celzija.

Dejstvo je, da nam temperatura čez dan niha in je lahko zjutraj tudi do 35,5 stopinje, zvečer pa lahko zraste tudi do 37,5 stopinje Celzija. Temperatura v ustih je običajno za 0,5 stopinje nižja, kot pod pazduho. poleg tega je lahko razlika med levo in desno polovico možganov od 0,1 do 0,30 stopinje. Prav takšna je lahko tudi temperaturna razlika med zgornjo in spodnjo četrtino možganov.

Vse kar je več, kot 37,5 stopinje je povišana temperatura, ki pa pri 41,5 stopnjah postane že nevarna za telo. Upoštevajte, da dojenčki in otroci lažje prenašajo vročino, kot denimo moški. je pa res, da vsak človek na svoj način prenaša vročino.

Najboljše zdravilo proti vročini je veliko počitka in vitaminov za krepitev imunskega sistema.

Še morda zanimivosti: najnižja temperatura je bila 14,2 stopinje Celzija (izmerjena je bila 23. februarja 1994 pri neki deklici, ki je bila 6 ur sama v hiši v mrazu pri -22 stopinjah). najvišja temperatura je bila izmerjena 19. julija 1980 pri 52-letnem Willie Jonesu, ki je imel 46,7 stopinje Celzija in preživel.

Objavljamo nekaj nasvetov, kako po naravni poti znižati vročino::

  • Zmočite kuhinjsko krpo s sadnim kisom (najboljši je jabolčni). Tak obkladek si dajte na stopala, ali pa glavo. Ves čas bodite pokriti, da vam bo toplo.

  • Krompir narežite na pol centimetra debele rezine in si jih dajte na stopalo. Čezenj poveznite nogavice in to imejte na stopalih celo noč. Krompir dobro uravnava temperaturo, zato imejte tak obkladek čim več časa na stopalih.

  • Nasvet s skuto je podoben, kot pri krompirju. Na stopala nanesite debel sloj skute in ga pokrijte z nogavico.

  • Proti vročini sta tudi lipov in bezgov čaj, ki pospešujeta potenje. Dovolj je že skodelica čaja pred spanjem.

  • Domača kokošja juha zelo dobro zbija vročino in ima veliko antibakterijskih snovi. Instant juhe iz vrečk nimajo takšnega učinka.

  • Proti vročini pomaga že nekaj požirkov soka rdeče pese.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani