Interaktivni dodatki:






Datum: 20. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Pazite se ananasa, škoduje zobem!

Predstavljamo vam okusne jedi, ki pa imajo eno veliko napako - škodijo zobni sklenini.

Za lep nasmeh velja, da ne smete jesti sladkih jedi. Poleg tega so škodljive tudi kisline v hrani, ogljikovi hidrati, industrijski dodatki, veliki sovražniki lepih zob pa je 7 pretresljivih živil, ki vam jih tokrat predstavljamo.


1. Jagodičevje in češnje
Jagode, maline, brusnice in češnje imajo veliko naravnih antioksidantov in so dobre proti staranju. Poleg tega krepijo imunski sistem, žal pa zavirajo prebavo, zaradi jedke kisline pa vso to sadje ni dobro za zobe. Poleg tega vsi rdeči sadeži vsebujejo snovi, ki nažirajo sklenino ... Rdečim sadežem se zaradi zob izogibajte.


2. Šipek
Posušen šipek ima ogromno vitamina C. Celo več kot brusnice in limone skupaj. Žal pa ima tudi šipek podobno kislino, kot jagode, ki pa je prav tako škodljiva za zobno sklenino. To velja tudi za šipkov čaj.


3. Ananas
Ananas sicer sodi med eksotično sadje za katerega velja, da vsebuje veliko sladkorja, hkrati pa vsebuje tudi veliko kislin (to velja tako za sadež, kot tudi sok), ki pa zobem niso prijazne. Edina dobra stvar ananasa je, da za razliko od jagodičevja ne obarva zob.


4. Suho sadje
Suho sadje ni samo škodljivo zaradi količine sladkorja, pač pa ima tudi veliko ogljikovih hidratov, poleg tega pa je še zelo lepljivo in se trdovratno drži zob. Pogosto se drobci suhega sadja zataknejo med zobmi, kar neposredno povzroča karies.


5. Citrusi
Kislina v pomarančah, limonah, mandarinah in grenivkah močno škoduje sklenini, še bolj zoprno pa je, da citrusi iz majhnih luknjic delajo velike. Že kozarec citrusov na dan lahko škoduje vašim zobem.


6. Marinade in solatni prelivi
Kis škoduje zobem, še posebej če gre za industrijsko pridelane dodatke. Zato previdno s kislimi kumaricami in emulzijami iz olja in kisa. Po vsakem takem obroku bi si morali temeljito oprati zobe.


7. Vino
Rdeče vino je bolj škodljivo za zobe od belega. Alkohol resno škoduje sklenini in povzroča nastanek zobne gnilobe.

Kako ohraniti lep nasmeh?

Za pitje uporabite slamico. Po jedi si umijte zobe, ali pa vsaj z vodo sperite usta. Ne jejte ponoči, ker telo med spanjem ustvari manj sline. Slina namreč ne pomaga samo pri presnovi, pač pa ščiti tudi zobe. Ponoči je te zaščite manj.

In še nasvet: kisle in zgoraj naštete jedi ne jejte samostojno. Če popijete kozarec vina skupaj z glavno jedjo, bo negativen učinek na zobe manjši.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
ananas
 
vino
 
citrusi
 
jagodičevje
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani