Interaktivni dodatki:






Datum: 9. MAJ 22 - ZANIMIVOSTI

7 stvari, ki jih počnete vsak dan in vas lahko ubijejo

Tudi povsem običajne stvari so lahko smrtno nevarne. Za mnoge sploh ne veste, kakšno nevarnost predstavljajo!

1. Ostanki tkanin v sušilcu za lase
Ali ste vedeli, da se vsako leto v Evropi vname 15.600 sušilcev za lase, pri tem pa umre 20 ljudi? Sušilci se večinoma vnamejo zato, ker se pregrejejo drobne nitke, mucke in drugi ostanki tkanin, ki se ujamejo v špirale sušilcev.

2. Čiščenje kopalnice
Čistila niso nedolžna stvar, še posebej ne njihove kombinacije. Najnevarnejša so tista na bazi amoniaka in z belilom. V kombinaciji z drugimi čistili lahko nastanejo plini, ki so smrtno nevarni. Za vas. Še bolj pa za hišne ljubljenčke.

3. Paracetamol
Če ga uporabljate skladno z navodili zdravnika, ni nobenih težav. Ker pa so produkti s paracetamolom dostopni tudi brez recepta, lahko pride do hudih okvar notranjih organov. Samo v ZDA vsako leto zabeležijo 60.000 primerov odpovedi jeter zaradi predoziranosti s paracetamolom.

4. Preveč in prehitro popite vode
Prvič se je zgodilo leta 2005. Drug zabeležen primer pa leta 2007 na tekmovanju v pitju vode. Ko so znanstveniki analizirali oba primera, so ugotovili, da v primeru, da želodec dobesedno utopimo z vodo, pride do otekanja možganov in pljuč, kar v velikem odstotku pomeni tudi smrt. Pazite, da ne popijete več kot litra tekočine na minuto. Žeja ne bo nič večja, če boste pili počasi.

5. Kopanje
Ali ste vedeli, da v ZDA več otrok starih do 4 leta umre v kopalni kadi, kot jih umre v prometnih nesrečah? Utopitve v kopalnici so bolj pogoste, kot se nam zdi. Nesreče pa tudi.

6. Avtomati za pijačo
V letih med 1978 in 1995 je zaradi avtomatov s pijačo umrlo 113 ljudi. Novejših statistik ni, a je bilo to dovolj, da morajo vsi proizvajalci na vidno mesto napisati, da je tresenje in nagibanje avtomatov smrtno nevarno.

7. Kidanje snega
Desetina srčnih kapi v zimskih mesecih nastane zaradi čiščenja snega. Mraz namreč skrči žile, nenaden telesni napor poviša srčni utrip, to pa so idealni pogoji za nastanek krvnih strdkov. Zato bi moralo na vsaki lopati pisati, da je kidanje snega brez kape, šala in rokavic smrtno nevarno.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani