Interaktivni dodatki:






Datum: 26. APR 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako narediti ocvrto hrano bolj zdravo

Ocvrta hrana vela za najbolj rakotvorno, problem pa je, ker je tako močno razširjena, da praktično ne mine dan, da ne bi jedli kaj ocvrtega. Je res mogoče ocvrto hrano narediti zdravo?

Ocvrta hrana bo vedno škodljiva. To je zaradi postopka priprave in temu se ne moremo izogniti. Lahko pa nekatere negativne vplive zmanjšamo, nekatere pa v celoti odpravimo. Predstavljamo vam 5 trikov, ki vam ne bodo vzeli veselja do ocvrtega ...

1. Uporabljajte olivno, še bolje pa kokosovo olje
Kaj je ključna razlika med olji? Olivno, še posebej pa kokosovo olje ohranita stabilno sestavo tudi pri visokih temperaturah (oba okrog 200 stopinj Celzija), med tem, ko koruzno, ali sončnično olje postane nestabilno že pri dobrih 100 stopinjah. Seveda so nestabilna olja veliko bolj nevarna in močno kancerogena. Pri olivnih oljih uporabite le deviška oziroma ekstra deviška olja, ker to pomeni, da vsebujejo manj kemikalij, ki so jim dodana v procesu proizvodnje.

2. Olje naj bo zmeraj sveže
Olje, ki je bilo že enkrat uporabljeno in, ki stoji nekaj dni, ima dve napaki. Tako olje je že izgubilo hranljive lastnosti, najbolj škodljivi pa so ostanki hrane, ki pri ponovnem cvrtju dobesedno zgorijo in dajo hrani okus po zažganem. Če že res morate uporabiti staro olje, ga pred tem vedno precedite, sicer pa se temu izogibajte.

3. Cvrtje brez glutena
Gluten je škodljiv za vse ljudi, zato se mu je dobro ogniti. Namesto bele moke uporabite raje pirino ali koruzno. Že res, da pirina moka ni povsem brez glutena, ga pa ima bistveno manj. Ne smemo namreč pozabiti, da se zaradi glutena moka veže na ocvrto hrano, poleg tega pa vpije več olja. Torej: cvrtje z moko brez glutena bo vsebovalo tudi manj maščob.

4. V zmes za cvrtje vedno dodajte malo mineralne vode, ali sode bikarbone
Verjetno ste že videli trik, kako cvreti hrano s coca-colo ali pivom, ker je hrana zato boljša in bolj zdrava. To je res. Mehurčki CO2, ki se med cvrtjem sproščajo, preprečujejo, da bi se hrana preveč prepojila z oljem. Manj absorbiranih maščob pomeni bolj zdravo hrano, je pa res, da namesto sladkih gaziranih pijač raje uporabite bolj zdravo mineralno vodo, še bolje pa je, če masi za cvrtje dodajte žlico sode bikarbone.

5. Idealna temperatura za cvrtje
Idelana temperatura za cvrtje je med 162 in 204 stopinjami Celzija. Če olje ni dovolj segreto, se hrana ne bo dovolj hitro cvrla in bo vplia več maščob, kot sicer. Če je olje pregreto, boste dobili okus po zoglenelem in bo taka hrana lahko celo strupena. Optimalna temperatura je predvsem odvisna od vrste in kvalitete olja. Zato se o tem pozanimajte pred nakupom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani