Interaktivni dodatki:






Datum: 22. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Poletna hrana z negativnim doprinosom energije

Oglejte si jedi, ki jih lahko jeste v neomejenih količinah, pa se ne boste zredili, poleg tega pa so bogate z vitamini in minerali

Živil z negativnim nivojem energije v resnici ni. So samo živila, ki imajo tako malo energije, da telo za prebavo porabi več, kot je dobi. Je pa spodnja hrana pomembna, ker ima izredno veliko vitaminov ter hladi, vlaži in čisti telo. Spodnje vrednosti se tako nanašajo na porcijo veliko 100 gramov. Sami preverite, kako velika porcija je to in jo primerjajte s 100 gramov piščančjega mesa, ki ima 720 J (172 kalorij) in velja za nizko energijsko hrano.

1. Zelena
Zelena ima veliko vode, zato vas res ni treba skrbeti za energijsko vrednost. Ima samo 66 J (16 kalorij). Če zeleno jeste skupaj z namazom na osnovi smetane, se boste prijetno osvežili, najedli, pa še prebavo si boste popravili. Zelena ima veliko zdravih vlaknin.

2. Pomaranče
Znane so po veliko vitamina C, v primerjavi z drugim sadjem pa imajo razmeroma malo energije - samo 196 J (47 kalorij). Dobra stvar pri pomarančah je, da vas bo nasitila in potešila občutek lakote.

3. Zelje
Zelje je eno najboljših naravnih zdravil, ki preprečuje raka, bolezni srca, zelo učinkovito pa je tudi pri hujšanju. 100 gramov zelja ima 104 J (25 kalorij), zeljna juha pa je odlično dopolnilo k vsakemu obroku, saj vsebuje manj energije, kot večina juh.

4. Pesa
Surova pesa je zelo okusna, vložena pa prav tako, čeprav ima malenkost več energije, kar pa ni moteče. V 100 gramih pese je 180 J (43 kalorij), veliko antioksidantov, vlaknin, vitaminov ... Boljše hrane čez poletje ne boste našli.

5. Kumare
Imajo samo 66 J (16 kalorij), veliko vode, čistijo telo. Popijte limonado iz kumar. Boljšega začetka dneva si ne morete zamisliti.

6. Limone
limone krčijo želodec, zavirajo apetit, imajo pa samo 121 J (29 kalorij). Poleg tega imajo veliko antioksidantov in pomagajo pri razkisanju telesa.

7. Cvetača
Izboljšuje prebavo in kardiovaskularni sistem. Ima 104 J (25 kalorij) in je zelo nasitna. Ima zelo močne protivnetne lastnosti in niža apetit. Cvetača spada med najbolj zdravo zelenjavo, ki raste pri nas, iz nje pa je mogoče narediti kopico jedi.

8. Gobe
Ali ste vedeli, da imajo lisičke samo 159 J (38 kalorij), jurčki pa še manj - 22. Gobe je mogoče uporabiti kot samostojno jed, ali pa dodatek k drugim, zato so najboljši nadomestek za meso.

9. Lubenice
Imajo 125 J (30 kalorij), veliko vode in veliko naravnega sladkorja. Izboljšujejo metabolizem, imajo veliko antioksidantov, a pretiravati vseeno ni dobro. Nikar ne pojejte več kot 4 kilograme lubenice, ker lahko s tem preveč obremenite telo. Še to: lubenice so v resnici zelenjava.

10. Bučke
Porcija ima 71 J (17 kalorij), spadajo pa med zelo vsestransko zelenjavo. S pazljivo izbranimi dodatki lahko nadomestijo celo kruh.

11. Paradižnik
Kuhan paradižnik vsebuje veliko likopena, ki je odlično zdravilo proti raku. Porcija vsebuje 71 J (17 kalorij), veliko zdravnikov pa priporoča, da bi morali vsak dan popiti vsaj kozarec paradižnikovega soka. Če ga boste dobro začinili, bo še okusnejši.

12. Grenivke
Grenivke sicer spadajo med dietno prehrano, a so znanstveniki dokazali, da bi jih morali pojesti vsak dan 40, če bi želeli hujšati samo z grenivkami. Imajo 175 J (42 kalorij), bolj kot pri hujšanju, pa pomagajo pri okrevanju po operacijah, pri prebavi, nižanju pritiska in uravnavanju metabolizma.

13. Brstični ohrovt
Brstični ohrovt ima samo 180 J (43 kalorij), najboljši pa je v kombinaciji s cvetačo, zeljem in brokolijem.

14. Repa
Repa ima samo 117 J (28 kalorij), kar je izredno malo, hkrati pa je pozimi zelo sitostna, poleti pa je v zelo okusen dodatek k solatam. Repe imajo močan protivnetni učinek.

15. Jabolka
Jabolka imajo veliko antioksidantov, vitaminov, mineralov, vlaknin0 do 217 J ( in 52 kalorij). Jabolka so odličen prigrizek med obroki in veljajo za najbolj zdravo hitro hrano. Pazite le, da jeste ekološko pridelana jabolka, ker je lahko lupina zaradi pesticidov celo škodljiva.

16. Čebula
Čebula vsebuje veliko favonoidov, vitamina C. Ima 167 J (40 kalorij) in je odličen dodatek k različnim jedem. Poskusite se pri vseh jedeh uporabiti čim več čebule. Naj to velja še zlasti za poletne solate.

17. Korenje
Korenje je dobro za vid, imajo nizek glikemični indeks, odlične protivnetne lastnosti, so naravni diuretik in imajo 171 J (41 kalorij).

18. Brokoli
Brokoli spada med super živila, zdravi raka, uravnava prebavo, vsebuje ogromno rastlinskih beljakovin in pomaga pri ohranjanju teže. Porcija vsebuje samo 142 J (34 kalorij).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani