Interaktivni dodatki:






Datum: 3. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki ščiti pred nevarnimi UV žarki

UV žarki so vsako poletje močnejši, problemi zaradi škodljivega vpliva sonca pa so tako veliki, da so denimo v Avstraliji že omejili, kako dolgo se je dovoljeno izpostavljati soncu

Najboljša zaščita pred UV (ultravijolični) žarki je še vedno obleka in zadrževanje v senci, čeprav tudi s hrano lahko okrepite imunski sistem in telesu pomagate z antioksidanti, ki v notranjosti premagujejo škodljiva sevanja. Seveda je raznolika in predvsem sveža hrana najboljši recept za zdravo kožo, vendar pa imajo določena živila še posebej izrazite lastnosti pri boju proti malignim tumorjem, alergijam in opeklinam.

1. Temna čokolada


Čokolada je bogat vir različnih antioksidantov, ki ščitijo kožo pred prostimi radikali, škodljivimi vplivi sonca in tudi pred škodljivimi vplivi ozračja. Pomembno je le, da ima čokolada najmanj 70 % kakava.

2. Granatno jabolko


Po številu antioksidantov ima granatno jabolko 10-krat več antioksidantov, kot drugo sadje. prav zato je pogosto uporabljena sestavina v kozmetiki. Zdravniki priporočajo, da zlasti poleti popijemo sok enega ali dveh granatnih jabolk.

3. Kava


Statistika pravi, da tisti, ki popijejo 3 skodelice kave ali več na dan, imajo 20 % manj možnosti, da obolijo za kožnim rakom. Kava poleg kofeina vsebuje dovolj različnih polifenolov, ki ščitijo celice kože pred malignimi spremembami in UV žarki.

4. Losos


Losos je bogat z vitaminom D, ki dokazano pozitivno vpliva na regeneracijo kožnih celic. Poleti je pomembno, da vam nikdar ne zmanjka vitamina D, še posebej ne, ko greste na sonce. Vedno se je dobro vsaj pol ure prej najesti denimo lososa, tudi v jajčnem rumenjaku ga je veliko, pa v ribjem olju ...

5. zeleni čaj


Gre za še en bogat vir antioksidantov, ki je dolgo veljal kot absolutni rešitelj kože. Zato ne preseneča, da so ga pogosto uporabljali ne samo za pitje, pač pa tudi za čiščenje telesa in mazili, ki ščitijo pred opeklinami.

6. Paradižnik


Paradižnik sicer ni tako uspešen pri zaščiti, je pa zelo pomemben pri regeneraciji. Vsebuje veliko likopena in karotenoidov, ki povečujejo stopnjo kalogena v koži, kar pomlajuje in ščiti povrhnjico pred vplivi okolja.

7. Lupine citrusov


Znanstveniki vse pogosteje odkrivajo, kako koristne so lupine citrusov. Splošna ugotovitev je, da je v lupinah limon, limet, grenivk in oranž 10-krat več hranljivih snovi, kot v soku. Poskusite dodati čim več lupin v sokove, solate, sladice, testenine in s tem boste občutno zmanjšali tveganje za nastanek kožnega raka.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani