Interaktivni dodatki:






Datum: 15. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako preprečiti sončne opekline

Poletje je tudi čas sončnih opeklin. Pravzaprav lahko že malo močnejša rdečica trajno škoduje koži, zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako pomagati koži

Sončne opekline so lahko zelo neprijetna stvar, ki lahko traja tudi po teden dni. V tem času se običajno izogibamo soncu, hodimo oblečeni kot pozimi in samo nekaj minut nepazljivosti nam lahko pokvari cel dopust. Najhujše pri tem pa je, da potem, ko rdečica mine, za njo ne ostane želen rjavi ten. Da bi ublažili posledice sončnih opeklin, četudi blagih, lahko uporabite naslednje nasvete:

1. Mokri obkladki


To je še vedno najpreprostejša in najhitrejša metoda za zdravljenje opeklin. Z mokrimi in hladnimi obkladki kožo hladimo in vlažimo, s tem pa preprečimo, da bi se opeklina še bolj razširila. Pomembno pri tem je, da ste čim bolj hitri in začnete uporabljati obkladke, ko še ne čutite bolečin od opeklin.

2. Kisla kopel


Še ena enostavna metoda zdravljenja opeklin je kisla kopel. V kopalno kad si natočite mlačno vodo, vanjo pa dajte 2 čajni skodelici jabolčnega kisa. Za 15 minut se potopite v tako kopel, rezultati pa bodo blagodejno vplivali na celo kožo. Namreč, že res, da je opeklina samo na enem mestu, kar pa še ne pomeni, da so drugi predeli varni pred močnim soncem. Kit bo dal koži elastičnost, prožnost, mlačna voda pa vas bo ohladila.

3. Ovseni kosmiči


Pripravite skodelico ovsenih kosmičev, malo moke in vode. vse skupaj zmešajte, da dobite gladko snov, ki si jo potem nanesite na obolelo mesto. Ta kombinacija se v kozmetiki pogosto uporablja kot osnova obraznih mask, ker pomaga pri regeneraciji kože, v primeru opeklin pa še hladi in vlaži.

4. Jogurt


Verjetno najbolj znana način za lajšanje sončnih opeklin so obkladki z jogurtom. Jogurt ima veliko koristnih snovi, ki krepijo strukturo kože, preprečujejo vnetja, pomirja in seveda zmanjšuje posledice opeklin. Dobro je vedeti, da so jogurti z več maščobe bolj učinkoviti.

5. Soda bikarbona, čaj


V skodelico hladne vode dajte 1/4 žličke sode bikarbone in se z njo polijte po opečenem mestu. Še bolje bi bilo, če bi to mešanico lahko po obolelem mestu razpršili in to ponovili vsakič, ko se koža posuši. Soda namreč pripomore k zmanjšanju bolečin, pomirja kožo in jo hladi. To isto lahko naredite tudi s čajem.

6. Krompir


Vzemite krompir in ga za kakšno uro dajte v hladilnik. Potem ga narežite na kolobarje in položite na obolelo mesto. Če je mesto tako, da kolobarji težko obstanejo na njem, lahko krompir tudi naribate. Surov krompir zelo učinkovito odvzema koži višek temperature, blaži draženje kože in zmanjšuje bolečine.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani