Interaktivni dodatki:






Datum: 29. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj večina ne zna jesti riževih vafljev

Večina ljudi sploh ne ve, da so riževi vaflji zgolj osnova za najrazličnejše nadeve. Ponujamo vam nekaj idej.

Začnimo najprej z najpomembnejšo stvarjo: so riževi vaflji res rakotvorni? So. To je leta 2010 potrdilo kar nekaj nemških neodvisnih inštitutov, ko so vafljih našli velike količine strupenega arzena, kadmija in akrilamida. Vse tri snovi so močno kancerogene, problem pa je bil toliko večji, ker so se te snovi pojavljale tudi v otroških riževih vafljih.

Čeprav so proizvajalci hitro poskrbeli, da v današnjih vafljih ni več nevarnih snovi, pa se jih še vedno drži slab glas. Morda tudi zato, ker imajo visok glikemični indeks (82), ali pa, ker vsebuje 100 gramov riževih vafljev 1.256 J (300 kalorij). K sreči so ti riževi kolobarčki tako lahki, da pride na enega skromnih 62 J (15 kalorij).

Danes dobite v trgovinah najrazličnejše vaflje: oblite z vanilijevo kremo, z jogurtom, čokolado, take brez soli, pa bio, eko ... A vse to naredi vaflje samo še bolj nezdrave. Veliko bolje je namreč kupiti kvalitetne vaflje brez dodatkov in doma narediti iz njih obložene "kruhke". Vendarle so riževi vaflji pogosto zamenjava za kruh, kar dobro vedo še posebej tisti, ki so občutljivi na gluten. pa še okusa nimajo in tako pride obloga toliko bolj do izraza.

1. Mediteranski vafelj


Zmešajte feta sir, na drobno narezane fige in malo timijana. Dobili boste sladko, slano, mehko in hrustljavo kombinacijo odlično za popoldansko malico.

2. Tropski vafelj


Avokadov namaz pripravite iz avokada, ki ste mu dodali sok limete in malo njene naribane lupine. Vse skupaj z žlico dobro premečkajte, da dobite čim bolj gladko zmes. Namažite po vaflju in ga potresite s kokosovo moko.

3. Pica na riževi torti


Na rižev vafelj dajte kolobar paradižnika, olive, baziliko, lahko tudi posušene gobe. Začinite. Na vrh dajte sir in vse skupaj dajte za nekaj minut v pečico (odvisno je od nadeva, a za zelenjavni nadev boste morali peči 5 minut - seveda gre z mikrovalovno pečico hitreje).

4. Eksotični vafelj


Skrivnost tega recepta je v nadevu. Zmešajte semena chia, kokosovo in mandljevo maslo in med. Po okusu lahko dodate še rozine.

5. Gurmanski vafelj


Kombinacija teh okusov vas bo presenetila. Vafelj namažite s feta sirom, lahko tudi kajmakom ali Philadelphijo. Izdatno jih potresite s kalčki in dodajte še rezino ali dve hruške. Na sliki je sicer primer s kruhom, ki je prav tako božansko dober.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani