Interaktivni dodatki:






Datum: 27. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako razlikovati črni kruh od obarvanega črnega kruha

Peki so iznajdljivi. Da bi si prihranili delo in sestavine, belemu kruhu dodajo barvilo (kavo) in že imajo črni kruh. Obarvan kruh je seveda veliko manj zdrav ...

Razlik med belim in obarvanim kruhom ni. Gre za škodljivo vrsto hrane, ki jo morate črtati takoj, ko začnete razmišljati o zdravi prehrani. Dejstvo namreč je, da poznamo dve vrsti ogljikovih hidratov: enostavne in kompleksne. Kompleksni imajo več vlaknin in predstavljajo bistveno bolj zdravo in koristno izbiro. Enostavni se namreč hitro razgradijo in v obliki sladkorja obremenijo srce in ožilje. Tem hidratom se je dobro povsem izogniti.

Če želi pek narediti pravi črni kruh, ga to bistveno več stane in tudi drugačne sestavine mora izbrati. V temnem kruhu so namreč pogosto vidne sledi semen in drugih "nečistoč", ki pa so v resnici bogate z vlakninami, minerali in vitamini. Peki in trgovci se pogosto zanašajo na potrošnikovo neprevidnost in vam mimogrede prodajo obarvan kruh.

Kako peki barvajo kruh?

Najpogosteje uporabljajo kavo. Lahko tudi kakav, ali rdeče vino, le redko pa umetna barvila. Zato morate biti pred nakupom črnega kruha pozorni na:

  • črni kruh je vedno trši, bolj zbit in ima večjo vlažnost, kot beli
  • črni kruh ni elastičen in nima velikih zračnih lukenj
  • in še ključna razlika: hlebec črnega kruha je za isto težo bistveno manjši od belega.
In še nasvet ... Če imate doma kruh za katerega ne veste, ali je naravno črn, ali je samo obarvan, ga za nekaj minut potopite v vodo. Če se bo posvetlil, potem takega kruha ne kupujte več. Črna moka namreč ne pušča barve.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani