Interaktivni dodatki:






Datum: 17. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Jedi za katere ste mislili, da so vegetarijanske, pa niso

Presenetilo vas bo, kje vse so potrebne maščobe živalskega izvora - tudi pri na videz vegetarijanskih jedeh

1. Parmezan
Ali ste vedeli, da so nekoč za izdelavo sira uporabljali poseben encim kimozin, ki se nahaja v želodcu mladih bikov in pospešuje zgoščevanje mleka? Danes se ta encim ne uporablja več, razen pri sirih iz italijanske regije Parmigiano.


2. Čips
Večina proizvajalcev za te hrustljave prigrizke uporablja piščančjo maščobo. To velja tudi za tiste vrste, ki so ocvrte v rastlinskem olju. Za dosego okusa po prekajenem, je potrebno olju dodati posebne encime iz svinjske maščobe. Vegetarijanski čips ne obstaja - razen doma spečenega.

3. Rdeče sladkarije


Večina sladkih stvari intenzivne rdeče barve (od bombonov do sadnih jogurtov in prelivov, pa tudi šmink) vsebuje encim karmin. Čeprav se sliši neverjetno, a to barvilo proizvajajo žuželke. Konkretno: uši.

4. Žele


Želatina zagotavlja kompaktno strukturo živilom in se ne uporablja samo za proizvodnjo žele bombonov. Dodajajo jo tudi k jogurtom, tortam in celo vitaminskim dodatkom. Žele se namreč pridobiva iz živalske kože, kosti in veznega tkiva. Prava alternativa klasični želatini je agar, ki je izključno rastlinskega izvora.

5. Beli sladkor


Ali ste vedeli, da se za proizvodnjo sladkor med drugim uporabljajo požgane živalske kosti, ki pospešujejo kristalizacijo? Sladkor je v procesu proizvodnje velikokrat presejan in sledov kosti ne boste našli, vseeno pa je dobro vedeti. In še to ... Cenejši rjavi sladkor ni nič druga, kot obarvan bel z dodanimi nečistočami. Sami lahko ugibate, kaj bi to lahko bilo.

6. Pivo in vino


Ali ste vedeli, da se za filtracijo alkoholnih pijač uporablja ribji mehur, ki ne uniči kvasov in drugih "koristnih" sestavin? Na deklaracijah seveda o tem nič ne piše, a najpogosteje se ta metoda čiščenja uporablja pri vrhunskih vinih in pivu.

7. Zdravi sokovi
pozorni bodite na sadne, zelenjavne, mlečne in druge sokove, ki imajo dodane omega-3 maščobne kisline. Te maščobe so običajno pridobljene iz rib, še posebej veliko jih je v drobovju sardin.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani