Interaktivni dodatki:






Datum: 25. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Če mislite, da je kvinoja super, potem ne veste, kaj skrivajo slovenska polja!

Kvinoja je žitaricam podoben pridelek, ki ji mnogi pravijo tudi čudežna hrana sodobnega sveta. A kaj, ko imamo v Sloveniji rastlino, ki je nekajkrat boljša!

Verjetno vas zanima, kaj takega skrivajo slovenska polja, da celo kvinoja, ki je po celem svetu velik prehranski hit, poklekne na kolena. Gre namreč za ajdo.

Gremo po vrsti.

Kvinoja izvira iz andskega področja Južne Amerike. Uživamo predvsem semena in je sorodnica pese in špinače. Mnogi jo uvrščajo med superživila, ima pa veliko beljakovin, mineralov in vitaminov. Znanih je več kot 120 vrst, vendar pa se za hrano gojijo samo tri vrste. Kvinoja je želodcu prijazna, je lahko prebavljiva in se ne lepi na stene črevesja. Ima odličen okus in je idealna za otroke in dojenčke. Preprečuje vnetja, znižuje pritisk in pomaga pri tvorbi možganskih nevronov (tako senzornih, kot tudi motorčnih).

Ker pa se Kvinoja pripravlja podobno kot naša ajda, je primerjava neizbežna.

Kvinojo kuhamo približno 15 minut, nato pa jo pustimo stati še 5 minut, da nabrekne do konca. Tudi ajdo kuhamo 15 minut.

Kvinoja in ajda sta brez glutena, zato sta obe živili boljši od pšenice, ječmena, pire in rži.

V 100 gramih kvinoje je 4,4 grame beljakovin, v ajdi samo 3,4 gramov. Nutricisti za obe sestavini uporabljajo izraz, da vsebujeta popolne beljakovine, ker imata veliko esencialnih aminokislin. To so namreč aminokisline, ki jih človeško telo ne more proizvesti.

Po količini antioksidantov ajda močno vodi pred kvinojo. Študija Food Chemistry iz leta 2010 je pokazala, da ima ajda skoraj 10-krat več antioksidantov od kvinoje. Tudi količina polifenolov v ajdi je 5-krat večja od kvinoje. Antioksidanti so zelo pomembni uničevalci rakavih celic.

Pri vsebnosti mineralov ima kvinoja 17 miligramov kalcija, ajda samo 7 miligramov. Kvinoja ima 1,5 miligrama železa, ajda le 0,8 miligrama. Količina magnezija je pri obeh približno enaka. Kalija, cinka, bakra, selena je v kvinoji občutno več. Glede mineralov je kvinoja boljša od ajde.

Pri vitaminih je rezultat prav tako izenačen. Kvinoja ima več vitamina A in E, ajda pa je pomembna zaradi celotnega kompleksa vitaminov B.

Kaj pa cena? Kvinoja je 8-krat dražja od ajde. Se vam zdi, da je tudi 8-krat boljša in bogatejša od ajde?!

Nikakor!

Ne pozabit, da so jedi iz ajde specialitete slovenske narodne kuhinje. Zaradi harmonične sestave se odlično podajo k mesenim jedem, mleku, sladicam, ajda pa je zelo pomembna za vegetarijance.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani