Interaktivni dodatki:






Datum: 27. SEP 21 - DOBRO JE VEDETI

Kaj morate vedeti o kozjem mleku

Kozje mleko spada med najbolj zdrava živila na svetu, še posebej, ko imamo v mislih mlečne proizvode

Kozje mleko je po kemijski strukturi najbolj podobno materinemu mleku. Poleg tega najdemo kozje mleko na vseh kontinentih sveta. Vrsta raziskav je potrdila, da lahko z dodatkom kozjega mleka k dnevni prehrani na naravni način ozdravimo celo vrsto bolezni. Ima veliko preteinov bogatih z esencialnimi aminokislinami, veliko vitaminov, mineralov, najpomembneje pa je, da kozje mleko nima težko prebavljivih maščob in manj holesterola, kot kravje.

Kozje mleko ima bistveno manj laktoze, kot kravje, zato je za mnoge ljudi lažje prebavljivo in ga priporočamo tudi ljudem, ki imajo težave z želodcem. V primerjavi s kravjim je v kozjem mleku bistveno več vitamina B1, B2, B6 in B12 ter kalcija in silicija (pomemben je za regeneracijo kože, nohtov in las), poleg tega pa ima bistveno manj energije. Ker je prijazen do prebavnega sistema, pomirja težave s presnovo in ne vsebuje proteine, ki povzročajo alergije (ima 89 % nižjo raven beta-kazeina kot kravje). To je pomembno predvsem pri otrocih.

V starih časih so kozje mleko uporabljali za krepitev imunskega sistema, nižanje krvnega pritiska, za lajšanje pljučnih obolenj, tuberkuloze, zelo učinkovito pa je za blaženje stresa. Kozje mleko deluje pomirjujoče tudi na hiperaktivne otroke.

Koze uživajo več kot 600 različnih rastlin in vršičkov, kar je največ med vsemi domačimi živalmi, zato je njihovo mleko pravo bogastvo narave. Že Hipokrat je pisal o zdravilnih učinkih kozjega kislega mleka in kozjem siru.

Za koze velja še en fenomen. Kaj imajo skupnega morski psi, komarji in koze? Nobena od teh živalskih vrst ne zboli za rakom, to dejstvo pa že dolgo vznemirja raziskovalce, ker verjamejo, da dobo tudi s pomočjo koz odkrili čudežno formulo za boj proti raku. Doslej je znano le, da ima kozje mleko veliko konjugirane linolne kisline (CLA), ki ima dokazan antikarcinogeni učinek.

Pred časom se je pojavila celo ideja, da bi vsaka slovenska družina imela svojo kozo. S tem bi namreč za 30 % zmanjšali tveganje za rakave bolezni. Tudi bolezni otrok (in posledično bolniških izostankov) bi bilo bistveno manj (celo do 40 %). Kozje mleko tudi zelo učinkovito zavira procese staranja, kar pomeni, da bi bilo tudi bolezni v starosti manj. Ni težko izračunati, da bi država ogromno prihranila pri zdravstveni blagajni, če bi subvencionirali kozje mleko in druge kozje proizvode.

In še ena podrobnost: koze bodo vedno najprej pojedle najbolj zdrave vršičke in dele rastlin. Zanje velja, da so med najbolj izbirčnimi živalmi na svetu. Iz tega bi se lahko tudi ljudje naučili bolje skrbeti za svojo prehrano, še posebej, ker se koze zelo pogosto prej lotijo lubja, kot plodov.

Še nasvet: sveže kozje mleko nima neprijetnega vonja, ima pa drugačen okus in aromo kot kravje mleko. Po tem lahko hitro prepoznate, kako sveže je mleko. Če vas drugačnost okusa moti, si pomagajte z vanilijo ali cimetom, ki bosta nevtralizirala okus, hkrati pa že tako bogato mleko naredila še bogatejše.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
rak
 
želodec
 
mleko
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani