Interaktivni dodatki:






Datum: 21. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj pomeni premalo in, kaj preveč železa

Železno spada med esencialne snovi, ki močno vplivajo na naše zdravje. A zdi se, da je preveč železa bolj nevarno, kot pomanjkanje.

Vsa živa bitja na Zemlji smo narejena tako, da potrebujemo železo. Železo namreč nase veže kisik in ga transportira celicam. Premalo železa povzroča slabokrvnost, slabost, občutek šibkosti, zmanjšanje imunskega sistema, anemijo ... Pomanjkanje železa lahko povzroči trajne poškodbe. Referenčne vrednosti dnevno potrebne količine železa so pri moških 30 do 400, pri ženskah pa 3 do 150 mg / l.

Znanstveniki pa so postali pozorni na železo, ko so leta 2001 v obsežni študiji v ZDA analizirali 1000 ljudi, med njimi pa ugotovili pri 3 % pomanjkanje železa, 13 % pa ga je imelo preveč. In prav pri teh so odkrili bistveno povečanje tveganja za pojav sladkorne (celo 3-krat več, kot običajno). Prosto železo je namreč zelo destruktivno, škoduje celicam in tkivu, povzroča cirozo, srčno aritmijo, Alzheimerjevo bolezen in povečuje bakterijske in virusne infekcije. Povečano železo spremlja tudi akutni hepatitis, precej pogoste pa so tudi zastrupitve z železom in svincem.

Ker ima človeško telo omejeno možnost izločanja železa (večinoma prek kože, prebavil, z menstruacijo), se višek relativno hitro kopiči v jetrih, srcu, trebušni slinavki in še nekaterih žlezah z notranjim izločanjem. Zanimivo je, da je eden najpogostejših vzrokov za kopičenje železa v krvi pogosto pitje alkohola, ki povečuje absorpcijo železa iz hrane. To je dobro vedeti v primerih, če ste slabokrvni (poleg zrezka se odlično poda kozarec vina).

Poleg alkohola povečuje nivo železa tudi kuhanje hrane v železnih loncih, še posebej to velja za kislo hrano. Železo povečujejo tudi predelana in konzervirana živila, žita, vse vrste kruha, previdni bodite tudi pri multivitaminskih in multimineralnih dodatkih.

Kako kontrolirati nivo železa?

Vitamin C prav tako pospešuje absorpcijo železa, zato bodite previdni pri sadnih sokovih, predvsem pa vitamina C ne kombinirajte z mesnimi jedmi in jedmi bogatimi z železom. Kombinacija tega vitamina in železa občutno poveča tveganje za nastanek bolezni srca, raka in sive mrene.

Absorpcijo povečuje tudi olivno olje, med začimbami pa najbolj janež, kumina in metin čaj.

Po drugi strani pa zeleni čaj, mleko, jajca, soja in kava zmanjšujejo absorpcijo železa, veliko zdravnikov pa bolnikom predpiše aspirin, ker poveča proizvodnjo feritina, to je protein, ki se veže na proste molekule žleza in prepreči njihovo oksidacijo.

In še zanimivost ... Doslej najbolj učinkovita metoda za zniževanje železa v krvi je krvodajalstvo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani