Interaktivni dodatki:






Datum: 30. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj veste o vinskem kamnu?

Mnogim okus pecilnega praška v pecivu ni všeč, zato raje uporabljajo bolj naravno alternativo

Vinski kamen je rahljalno sredstvo, ki se izloča v sodih pri zorenju vina in ima podobne lastnosti, kot pecilni prašek in kvas skupaj. Gre za kalijevo in kalcijevo sol vinske kisline, ki nastane po naravni poti, zato je vinski kamen vedno samo bio in naravni. Za razliko od pecilnega ne vsebuje fosfatov in je zato brez okusa. 750 gramov vinskega kamna zadošča za 1 kilogram moke.

Za pecilni prašek je značilno, da vsebuje kislo komponento (vinski kamen) in bazično (jedilna soda). Skupaj delujeta kot kvas. Današnji pecilni namesto naravne kisle komponente vsebuje umetno narejeno kislino. A tudi kupljen vinski kamen ni povsem naraven, ker tistemu kupljenemu dodajajo sredstvo za vzhajanje.

Za konec pa vprašanje, zakaj je vinski kamen boljši od pecilnega? Ko boste naslednjič ugriznili v pecivo in se zazrli v rahel biskvit, pomislite, kako so nastali mehurčki zraka. Če so nastali zaradi mešanice sode in umetne kisline, potem lahko okusite pecilni prašek. Na splošno namreč velja, da Slovenci radi pretiravamo s pecilnim, kar se tudi okusi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani