Interaktivni dodatki:






Datum: 13. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki iz nas spreminja v onkološke paciente

Narobe je, da se Svetovna zdravstvena organizacija trudi omiliti pomen lastne lestvice rakotvornih živil. Prav bi bilo, da potrošniki prepoznamo škodljive mesne izdelke. Veste kako?

Potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija v skupino najbolj rakotvornih živil poleg tobaka in alkohola umestila še rdeče meso in procesirane mesne izdelke, je nastal vihar. Vihar med pridelovalci in vihar med tistimi, ki si ne znajo zamisliti dneva brez mesa, klobas, hrenovk, slanine, pršuta, paštete ... So ti izdelki res rakotvorni?

Neumno je, da tisti, ki so to lestvico sestavili, želijo omiliti svoje odločitve. Najpogosteje se skrivajo za statističnim podatkom, da rdeče meso in mesni izdelki povzročajo raka v samo 3 %, kar je malo v primerjavi z drugimi živili, pa vendar: če obstajajo načini, kako se izogniti rakotvornim živilom, je bolj prava pot izobraziti potrošnike. Tudi zato, ker je tudi proizvajalcem v interesu, da so njihovi odjemalci zadovoljni in se bodo hitro prilagodili. Vsem skupaj je torej v interesu, da delamo in jemo boljšo hrano, kajne.

Prav zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako med mesnimi izdelki ločiti zrnje od plev.

Začne se seveda z branjem deklaracije. Če naletite na oznako MSM, ki pomeni mehansko separirano meso, potem takih izdelkov nikar ne kupujte. To pomeni, da je tako meso pogosto zmleto skupaj s kostmi, ki vsebujejo največ antibiotikov, hormonov, težkih kovin in ostalih strupov, ki jih je žival pojedla. Najpogosteje boste na to oznako naleteli pri klobasah, hrenovkah in pašteti.

Posebna zgodba so razni ojačevalci okusov, emulgatorji, podaljševalci obstojnosti ... Vsekakor se izogibajte oznakam E249, E250, E251 in E252. Te oznake pomenijo, da izdelek vsebuje emulgirane nitrate, torej (pre)velike količine soli. Najnevarnejši in zelo pogost emulgator pa je karagenan ali E407, ki je označen kot zelo rakotvorna snov. Lepi se na stene črevesja in preprečuje, da bi telo črpalo hranljive snovi, poleg tega pa na zlepljenih delih povzroča drobne ranice iz katerih se razvije rak na črevesju. Še pomembno opozorilo: karagenan ali E407 je naravni rastlinski zgoščevalec. Ni vse, kar je naravno, tudi dobro za zdravje. In nikar ne nasedajte obljubam, da so uporabljene samo naravne snovi. Nekatere znajo biti zelo škodljive.

Če naletite na oznake E451 (tripolifosfati), E452 (polifosfati) in E453 (fosfati), tako izdelek takoj vrnite nazaj na polico. Za temi oznakami se skrivajo rakotvorni nitrozamini in polifosfati. Škodujejo našim genom, zato bodite še posebej pozorni, da takšne hrane ne jedo otroci, pri starejših pa te snovi povzročajo, da določene bolezni, ki jih več let nosimo v sebi in nas ne motijo, nenadoma izbruhnejo.

Če ste kje prebrali, da izdelek vsebuje ojačevalec okusa glutaminat ali glutamat, takega izdelka tudi ne kupujte. To namreč pomeni, da izdelek ne vsebuje mesa oziroma je delež mesa nižji, kot pričakujete. To je podobno, kot pri sokovih, ko je samo 20 % soka, ostalo pa so voda in kemikalije. Meso je drago, zato si proizvajalci pomagajo z nadomestki.

Pozorni bodite tudi na izgled mesa. Če je meso prepredeno z maščobnimi žilami, potem se žival ni slabo prehranjevala. Če teh žilic ni, povrhu pa še iz mesa kaplja voda, je to dokaz, da je taka žival prejemala rastni hormon in antibiotike. Še bolj nevarno je, če tako meso pečete na žaru, ker se tvori krmni dioksinom, ki je zelo rakotvoren.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
rak
 
rdeče meso
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani