Interaktivni dodatki:






Datum: 26. NOV 21 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki čisti nikotin iz telesa

Nikotin ni problematičen samo za kadilce, pač pa tudi za pasivne kadilce. Poleg tega pa nikotin ni samo v cigaretah!

Nikotin je tekoči alkaloid, ki ga je največ v tobaku in koki, v manjših količinah pa tudi paradižniku, krompirju, jajčevcih in papriki. Rastline se z nikotinom branijo pred rastlinojedci in ga še danes ponekod uporabljajo kot insekticid.

Lastnost nikotina je, da se zlahka prodira skozi kožo in se topi v vodi. Z inhalacijo cigaret nikotin doseže krvni obtok in pride do možganov v 7 sekundah (to isto velja tudi pri vdihavanju cigaretnega dima), njegova razpolovna doba pa je dve uri. Le redki vedo, da nikotin ne povzroča odvisnosti in je v zmernih odmerkih celo priporočljiv. Večji problem predstavljajo primesi. Nikotin v stiku z zaviralcem monoaminooksidaze (MAOI) povzroči vedenjsko preobčutljivost, pomeni odvisnost.

Poleg tobaka, ki v enem kilogramu vsebuje od 0,1 do 3 miligrame nikotina, imajo največ nikotina jajčevci, čeprav bistveno manj. Za primerjavo: v 10 kilogramih jajčevcev je toliko nikotina, kot v eni cigareti. Ta podatek seveda ni zaskrbljujoč, ker verjetno nihče ne poje toliko jajčevcev naenkrat, je pa ameriška raziskava iz leta 1993 pokazala na nek drug problem. 10 gramov jajčevca vsebuje 1 mikrogram nikotina, kar je približno toliko, kot če bi bili 3 ure izpostavljeni pasivnemu kajenju. To je dobro vedeti predvsem pri malih otrocih in starejših.

Ta ista raziskava je med drugim pokazala še, da ima tudi 263 gramov cvetače enak učinek, kot 3 ure pasivnega kajenja. Nikotin najdemo tudi v krompirju, kjer je 65 gramov enako pasivnemu kajenju. Enak učinek ima tudi 23 gramov zelenega in 244 gramov zrelega paradižnika. Zgodba zase je tudi kečup. 19,2 grama sta enaka trem uram pasivnega kajenja, da o drugih škodljivih vplivih na telo ne govorimo.

Ne pozabit, nikotin samo po sebi ni škodljiv. Škodljive so kombinacije, ki pa jih vseh ni mogoče predvideti.

Prav zaradi tega (to velja za kadilce, pasivne kadilce in nekadilce) je dobro telo občasno očistiti nikotina in nikotinskih zmesi. Kako to storiti?

1. Sok stisnjene pomaranče
Veliko je zgodb, ko so se strastni kadilci odvadili kajenja samo s pomočjo pomarančnih sokov. Pomarančni sok zelo učinkovito poveča razpolovnost nikotina in tako pomaga pri čiščenju telesa. Mnogi nutricisti celo verjamejo, da lahko kozarec svežega soka nevtralizira učinek ene cigarete.

2. Brokoli
Brokoli prav tako znižuje raven nikotina v krvi, poleg tega pa je bogat z vitamini B5 in C, ki učinkovito nadomestita vitamine, ki se izgubijo zaradi nikotina.

3. Korenčkov sok
Nikotin iz zelenjave potrebuje več časa, da vstopi v krvni obtok, kar lahko traja tudi do tri dni. ker pa je korenček bogat z vitamini A, C, K in B, se s tem poveča odpornost telesa proti toksinom.

4. Voda
In še najpreprostejši recept. Ker je nikotin topen v vodi, je seveda voda najhitrejši in najpreprostejši način, kako zmanjšati vpliv škodljivih toksinov v telesu. Če vodi dodate rezino limone ali pomaranče, boste izboljšali okus, poleg tega pa še očistili telo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani