Interaktivni dodatki:






Datum: 30. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako lahko sami odkrijete raka v zgodnji fazi

Za zdravljenje raka je zelo pomembno, da ga odkrijemo v zgodnji fazi. Če boste pozorni na nekaj malenkosti, si lahko prihranite veliko težav.

Zgodnje odkrivanje raka je ključnega pomena za nadzor bolezni. Obstajajo določene vrste raka, ki jih lahko sami ugotovite, če ste le pozorni na spremembe na telesu.

1. Napihnjenost pri ženskah
Rak na jajčnikih je tihi ubijalec na katerega ponavadi nihče ni pozoren. Le vas cel teden mučijo nerazložljivi vetrovi, je to lahko znak raka na jajčnikih. Če kmalu po večerji postanete napihnjeni, imate prehitro občutek sitosti in povrhu vsega čutite še bolečino v trebuhu, potem je čas, da obiščete zdravnika.

2. Neredne krvavitve pri ženskah
Kakršnekoli neobičajne krvavitve, ki se zgodijo po menopavzi, so lahko resno opozorilo, da se za tem skriva rak materničnega vratu, lahko pa gre za okužbo ali vnetje iz katerega se tudi lahko razvije rak.

3. Bolečine v trebuhu in medenici
Bolečine v trebuhu in medenici so prav tako lahko znak resnih težav z jajčniki. Če bolečino spremlja tudi napihnjenost in imate še težave z apetitom in uriniranjem, vam prav tako priporočamo obisk zdravnika.

4. Bolečina v hrbtu
To je pogost problem pri moških. Če niste bili fizično aktivni in ne poznate razloga za bolečino, je lahko s to težavo povezan rak na črevesju ali prostati. Seveda vsaka bolečina v hrbtu še ni rak, če pa se redno ponavlja, se za tem lahko skriva resna bolezen.

5. Spremembe v moških modih
Eden od najučinkovitejših načinov za spremljanje raka na modih je stalno spremljanje stanja in njihove velikosti. Za razliko od raka na prostati, se lahko rak na modih razvije dobesedno čez noč.

6. Bolečine v dimljah, bokih ali medenici pri moških
Rak prostate se najprej pojavi kot bolečina v hrbtu, nato se seli v dimlje, stegna in zadnjico. Pozorni bodite na vsako kronično bolečino ali oteklino.

7. Trdovraten kašelj
Če vas kašelj muči več mesecev, velja za oba spola, pa se pri tem ne izpostavljate vplivom hladnega vremena in ni drugih razlogov za kašelj, potem je ta navidez nepomembna težava lahko povezana z rakom ščitnice, grla ali pljuč. Kašelj lahko povzroča tudi kajenje, zato v primeru močnejšega kašlja poskusite vsaj 40 ur ne kaditi. V tem času v telesu pade koncentracija nikotina. Če kašelj ne pojenja, pojdite k zdravniku.

8. Težave z uriniranjem
Težave z uriniranjem so lahko povezane s premikanjem črevesja. Če ob tem čutite še bolečine, v blatu pa prepoznate kri, potem so to lahko znaki raka na debelem črevesu. Velja za oba spola.

9. Nenadna izguba teže
Vsaka nenadna sprememba teže za več kot 5 kilogramov na teden je lahko problematična. Pogosto je nenadno hujšanje povezano z rakom trebušne slinavke, želodca, požiralnika ali pljuč. Seveda pa je za hujšanje lahko kriv tudi stres, a je vseeno dobro preveriti pri zdravniku.

10. Bolečine v prsih
Mnogi mislijo, da se rak dojk lahko pojavi samo pri ženskah. presenečeni boste, da je vedno več tovrstnih primerov tudi pri moških. Statistika kaže, da se 1 % primerov tega raka razvije pri moških, odstotek pa narašča. Rak na dojkah se pojavi brez prejšnjega opozorila in pogosto takrat, ko je že precej razvit.

11. Otekle bezgavke
To so majhne žleze, ki se nahajajo na več mestih po telesu, najpomembnejše pa so tiste pod pazduho in na vratu. Otekle bezgavke so pogosto znak podhladitve, vnetega grla in drugih sezonskih bolezni. Če pa ne izginejo v dveh do štirih tednih, morate obvezno k zdravniku.

12. Spremembe na koži
Vsaka nova lisa na koži je lahko nevarna, zato bodite pozorni na spremembe barve, velikosti in oblike. Kožni rak lahko nastane zaradi izpostavljenosti soncu, lahko pa nastane tudi zaradi uporabe nezdrave kozmetike. Pazite, ker je kožni rak, kot ledena gora. Večina je skrita pod vodo.

13. Spremembe v ustni votlini
Nepojasnjene bele ali rdeče lise v ustih so lahko znak obolelosti kjerkoli v telesu in so zelo pogoste pri predrakavem stanju. Če kadite, ali žvečite tobak, so te lise bolj izrazite, pri American Cancer Society pa so pred časom celo objavili študijo po kateri bi lahko na podlagi teh lis lahko diagnosticirali raka, ko ga je mogoče ozdraviti s preprostimi zdravili.

14. Kronična utrujenost
Če ste zvečer utrujeni, naj vas to ne skrbi. Gotovo ste imeli naporen dan. Če pa vas utrujenost prime čez dan, ali dopoldan, pa so to lahko znaki levkemije ali kakšne druge vrste raka.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani