Interaktivni dodatki:






Datum: 25. NOV 21 - DOBRO JE VEDETI

5 stvari, ki vam pozimi pomagajo hujšati

Pozimi je normalno, da telo potrebuje več maščobe, ker smo tudi manj aktivni. A vseeno je težo dobro držati v obvladljivih mejah.

1. Granatno jabolko


Granatnemu jabolku ponekod pravijo tudi čudežni sadež. Verjetno zato, ker razstruplja telo, preprečuje zgodnje staranje, izboljša prekrvavitev in s tem krepi srce in ožilje, dokazano pa preprečuje tri najpogostejše rake sodobnega sveta: raka na dojkah, prostati in debelem črevesju. Granitno jabolko ne vsebuje holesterola in tudi ne nasičenih maščob, vsebuje pa veliko zdravih vlaknin, kar pomeni, da uravnava prebavo in ustvarja občutek sitosti. Če popijete samo kozarec soka granatnega jabolka, boste svoj apetit čez dan z lahkoto brzdali.

2. Med


Med vsebuje kombinacijo naravnih sladkorjev, ki sprožijo spremembe v presnovi, predvsem pa nevtralizirajo željo po sladkem. Čeprav med vsebuje več energije, kot sladkor in je tudi slajši, ga boste za sladkanje čaja porabili bistveno manj. Testiranja so pokazala, da tisti, ki zjutraj pojedo žličko medu, čez dan pojedo tudi za 60 % manj sladkih jedi. Vendar pa nevtralizacija želje po sladkem ni edina dobra stran medu. Vsebuje še veliko antioksidantov, ki v tem primeru skrbijo za imunski sistem, ima močne antimikrobne lastnosti in je v zimskih mesecih zagotovo najboljši naravni ščit našega zdravja.

3. Rdeče pomaranče


Citrusi so bogati z vitaminom C in flavonoidi, ki zmanjšujejo nivo slabega holesterola v krvi. Rdeče pomaranče pa poleg omenjenega vsebujejo še antociane, ki spadajo med tiste antioksidante, ki pomagajo pri izgubi teže. Neka italijanska raziskava iz leta 2006 je potrdila, da lahko z vsakodnevnim pitjem soka dveh rdečih pomaranč v mesecu dni brez posebne diete shujšate za 13 %.

4. Čaj


Čaj je pozimi še posebej pomemben, ker je to pozimi pogosto glavni vir hidracije telesa. Zato bi morali čajev piti bistveno več. Poleg tega pa so kvalitetni čaji tudi bogati s flavonoidi, ki pomagajo ohranjati srčno zdravje in predvsem krepijo imunski sistem.

5. Jabolka


Med vsemi jabolki iz ozimnice so najboljša pečena. Potešijo željo po sladkem, vsebujejo malo energije, so bogata z vlakninami in vitaminom C, kar vse skupaj pripomore k zmernejši teži in boljšemu imunskemu sistemu. Vitkejša postaja je vstopnica za boljše zdravje. Pečena jabolka so dober vir kalija, ki ohranja elastičnost tkiva, celi rane, ureja jetra in vso črevesno aktivnost. Kalij neposredno vpliva na bolezni, kot so sladkorna, artritis in bolezni ledvic. Potem so tu še vlaknine (v pečenih jabolkih jih je 19 %). Netopne vlaknine, ki so predvsem v jabolčni lupini, zagotavljajo dobro prebavo. In še na veliko dozo flavonoidov ne smemo pozabiti.

Pri pečenih jabolkih pazite le na vitamin C. 100 gramov svežih jabolk ima namreč 8,4 mg vitamina C, po pečenju ali kuhanju pa samo še 0,4 mg. Zato poskrbite, da boste do vitamina C prišli na drugačen način (veliko ga je v brokoliju, rdeči papriki, agrumih, jagodah ...).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani